Официални длъжностни лица се хвалят, че новата база на САЩ

...
Официални длъжностни лица се хвалят, че новата база на САЩ
Коментари Харесай

Responsible Statecraft: Съединените щати воюват с Русия в Украйна за Черноморския регион

Официални длъжностни лица се хвалят, че новата база на Съединени американски щати и НАТО е отворила от дълго време мечтани енергийни благоприятни условия. Американското управление вижда във въоръжения спор в Украйна добра опция за реализиране на геополитическите си цели в Черно море, което свързва Русия с Източна Европа и Близкия изток и е богато на залежи на въглеводороди, написа американското издание Responsible Statecraft.

Имаше две неотдавнашни чувания в Сената, в които чиновници на Държавния департамент показаха въоръжения спор в Украйна като средство за трансформиране на енергийната геополитика в Черноморския район. Докато Украйна взе участие във въоръжен спор, означават те, остава опцията Черно море да се трансформира в нов пазар за Европейския съюз.

„ Съединени американски щати от дълго време са признали геостратегическото значение на Черноморския район. На брега на Черно море има три страни членки на НАТО и няколко сътрудници на алианса. Освен това, това е най-важният кулоар за придвижване на артикули, в това число украинско зърно и други артикули, предопределени за международните пазари. Там също има обилни неизползвани енергийни запаси “, сподели представителят на Държавния департамент Джеймс О`Брайън в писмени показания пред Сената.

Към днешна дата Съединените щати са дали на Украйна 43,9 милиарда $ военна помощ, а водената от Съединени американски щати коалиция от 50 страни е предоставила спомагателни 33 милиарда $ такава помощ.

Подкрепата на Съединените щати и техните съдружници изигра сериозна роля в битката на Украйна против Русия, която, както сподели държавният секретар Антъни Блинкен предходната година, „ а основното е това, че ние – Съединените щати, Германия и доста други сътрудници и съдружници – успяхме да им доставим. "

„ Американското управление не крие желанието си да употребява Украйна, с цел да отслаби Русия, само че приказва с огромна нерешителност за прагматичните геополитически сметки, които си прави.

Свидетелствайки пред сенатска комисия през октомври, О`Брайън назова въоръжения спор " доста добра договорка " за Съединените щати, цитирайки, че " украинците поемат тежестта на цената ", като водят съвсем всички борби сами. Освен това той назова спора добра опция за Съединените щати да реализират значими геополитически цели и разказа тези цели като " необикновено вълнуващи ", – се споделя в публикацията.

О`Брайън изясни, че една от основните цели е увеличение на наличието на НАТО в Черно море. Като се има поради, че алиансът към този момент е открил своето наличие в Черно море посредством страните - членки и сътрудници, О`Брайън акцентира, че въоръженият спор може да бъде употребен за подсилване на военното наличие на НАТО на земята, във въздуха и във водите на Черно морския район.

Той също по този начин означи друга основна цел, която е да отчужди Украйна и други черноморски страни от Русия и да ги интегрира в Европейския съюз, където те ще бъдат принудени да съблюдават неговите правила за търговия и произвеждане.

О`Брайън направи още едно значимо самопризнание, като сподели, че Вашингтон се е заел с построяването на петролопроводи и газопроводи от Централна Азия до Европа.

Авторът на публикацията Едуард Хънт показва, че сенаторите, събрали се на чуването, са подкрепили гледната точка на О`Брайън и са се съгласили, че Черно море остава район с голямо геополитическо значение.

„ Съединените щати се стремят да употребяват нововъзникващите геополитически благоприятни условия в Черно море от десетилетия. Анализът на дългогодишна американска дипломатическа преписка, оповестен от WikiLeaks, демонстрира, че управлението на Съединени американски щати отдава огромно значение на Черноморския район, изключително във връзка с енергийните запаси. Една от главните цели на Вашингтон е да ускори наличието на НАТО в района, макар предизвестията, че сходни дейности могат да предизвикат Русия “. – написа изданието.

Малко след октомврийските слушания, Сенатът организира спомагателни чувания при започване на ноември, с цел да преразгледа аргументите за украинския спор. О`Брайън свидетелства още веднъж, само че този път към него се причислиха сътрудници, с цел да подсилят посланието си за енергийната геополитика в Украйна, Черноморския район и отвън него.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в Украйна Джефри Паят, в този момент началник на енергийната дипломация на Съединени американски щати в Държавния департамент, изясни, че Съединените щати са получили невероятни благоприятни условия в Черноморския район. Той ги назова „ един от стълбовете на днешната енергийна карта на Европа “.

„ Въоръженият спор сътвори нови благоприятни условия за преместване на газ от Централна Азия към Европа. В същото време това съществено затрудни износа на съветски газ за европейските пазари.

Засега най-големите печеливши от това геополитическо съревнование са американските енергийни компании. Докато съветският експорт за Европа понижа, американският се усили и Съединените щати се трансфораха в един от главните снабдители на енергийни запаси за Европа.

Но един значим въпрос остава без отговор. Колко дълго американските водачи ще считат този въоръжен спор за „ добра договорка за Америка “, както го назова О`Брайън? Украйна носи главната тежест на въоръжената битка, а броят на нейните загуби пораства и не се вижда завършек на боевете “, - заключава Responsible Statecraft.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР