Официалната история на холандското кюфте започва от известния поет и

...
Официалната история на холандското кюфте започва от известния поет и
Коментари Харесай

Ще си оближете пръстите с това вкусно и сочно холандско кюфте!

Официалната история на холандското кюфте стартира от известния стихотворец и драматург Бредеро към 1615 година, когато той разказва една красива фрикадела като вкусна топка от кълцано месо. В Холандия фрикаделите са доста присъщи за ежедневното меню на междинната класа. Рецептата е на нашия другар, холандския готвач Боб ван де Сандер написа menumag.bg. Необходими артикули за 4 порции

1 яйце
50 мл. прясно мляко
100 гр. хлебни трохи
индийско орехче
надробен карамфил
500 гр. смляно говеждо или телешко месо
50 гр. лук, нарязан на ситно
50 гр. праз лук, нарязан на ситно
4 с. л. разтопено масло
1 с. л. доматено пюре
10 гр. мащерка
сол и пипер на усет

Начин на подготвяне

1. Трохите се накисват в млякото и се изстискват добре. Разбъркват се с яйцето и се прибавят карамфилът, индийското орехче, сол и пипер на усет.

2. Полученият микс се омесва със смляното месо, лука и праза. С влажни ръце се оформят идентични едри кюфтета.

3. Маслото се загрява в тиган на сдържан до мощен огън, до момента в който пяната изчезне. Кюфтетата се изпържват от едната страна до златисто, след това се обръщат и температурата се понижава. Оставят се да се позлатят отмерено.

4. Тиганът се похлупва и кюфтета се готвят на муден огън към 20 мин., като на десетата минута се обръщат. Готовите кюфтета се изваждат от тигана и се резервират топли.

5. В мазнината от пърженето на кюфтетата се сипва доматеното пюре и се разбърква деликатно 1 мин., след което се налива 1 ч. ч. гореща вода. Оставя се да заври, понижава се огънят и се разбърква постоянно към 15 мин. Подправя се с мащерката, сол и пипер на усет. Кюфтета се пускат в соса и се оставят да къкрят 5 мин. Често се сервират с картофено пюре с алено зеле.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР