Офицери от армията на Зимбабве са започнали тази нощ операция

...
Офицери от армията на Зимбабве са започнали тази нощ операция
Коментари Харесай

Зимбабве: Армията превзе телевизията, но отрича за преврат

Офицери от армията на Зимбабве са почнали тази нощ интервенция и са завзели националната телевизия, само че отхвърлят, че това е опит за държавен прелом против президента Робърт Мугабе, предават осведомителните организации.

Военните обявиха, че се намесват, с цел да отстранят „ нарушители “ от обкръжението на несменяемия от 1980 президент.

Включването на военните става в миг на рецесия сред Мугабе и шефа на армията, откакто предходната седмица бе уволнен вицепрезидентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, дълго време считан за най-вероятния идващ президент.

В изказване по националната телевизия ген. Сибусисо Мойа, оглавяващ тила на зимбабвийския генщаб, съобщи, че армията не е направила прелом против държавното управление. Нашата цел са нарушителите в обкръжението на държавното управление и откакто задачата ни завърши, чакаме ситуацията да се върне към естественото, посочи той.

Генералът увери народа, че „ Негово превъзходителство президентът и фамилията му са живи и здрави и сигурността им е обезпечена “.

През нощта се чуваха гърмежи и интензивна артилерийска пукотевица покрай частната резиденция на Робърт Мугабе в столицата Харере, споделят очевидци, представени от Франс прес.

Вчера покрай столицата бе видян брониран ескорт и това подхрани слуховете за подготовката на държавен прелом.

Посланикът на Зимбабве в ЮАР отхвърли през вчерашния ден пред Ройтерс слуховете за прелом.

Управляващата пария в страната упрекна главнокомандващия армията ген. Константино Чивенга в „ предателско държание “, след  като той предизвести за допустима интервенция на военните в политиката. След уволнението на вицепрезидента генеларът съобщи, че армията е подготвена за решителни дейности, с цел да приключи чистката в партията на Мугабе, предава Би Би Си.

Посолствата на Англия и Съединени американски щати в Хараре приканиха жителите си да заобикалят публичните места.

До момента нито 93-годишният Мугабе, нито негови представители не са създали никакво изказване.

След отстраняването на вицепрезидента Мнангагва за най-вероятен правоприемник на Мугабе се счита жена му Грейс.

Партията на Мугабе Зану-ПФ съобщи, че няма да отстъпи пред военните закани и упрекна ген. Чивенга в опит за подстрекателство към въстание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР