Офисът на ЕС в Косово потвърди, че визовата либерализация за

...
Офисът на ЕС в Косово потвърди, че визовата либерализация за
Коментари Харесай

Визите за Косово се отменят на 1 януари

Офисът на Европейски Съюз в Косово удостовери, че визовата либерализация за жителите на Косово ще влезе в действие на 1 януари 2024 година, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина. В отговор на портала Kallxo (kallxo.com), Службата на Европейски Съюз назова премахването на шенгенските визи за жителите на Косово исторически миг в връзките сред Европейски Съюз и Косово.


„ Визовата либерализация за притежателите на косовски паспорти ще влезе в действие на 1 януари 2024 година Това ще разреши на жителите на Косово да пътуват като туристи в Европейски Съюз без визи за 90 дни в интервал от 180 дни “, се споделя в отговора на офиса до медиите в Прищина. От там оповестиха още, че чиновници на Европейски Съюз в Косово вземат участие в осведомителни действия като част от акцията за визова либерализация.

„ Това е значим исторически миг в връзките сред Европейски Съюз и Косово и значима стъпка по пътя на Косово към Европейски Съюз. Европейски Съюз в Косово започва акцията „ Изследвайте Европа “, с цел да изясни изгодите от либерализирането на визовия режим, само че също по този начин и отговорностите и рестриктивните мерки. Служителите на Европейски Съюз в Косово също вземат участие в осведомителни действия в няколко града в Косово като част от държавната акция за либерализиране на визовия режим, сподели говорителката на Службата на Европейски Съюз в Косово Джоана Лахана.

Въпросът за визите за Косово беше част от полемиката тази седмица заради изказването на френския президент Еманюел Макрон от вторник в Тирана. Въз основа на превода на изказването на Макрон по време на срещата му с албанския министър председател Еди Рама, косовските медии оповестиха, че Франция е спряла визовата либерализация за жителите на Косово. По-късно беше обявено, че преводът е неакуратен и изказването на Макрон е в смисъл, че Прищина би трябвало да съблюдава обещанията си във връзка с споразуменията със Сърбия, както Франция съблюдава обещанието си за либерализация. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР