Одобреният от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за

...
Одобреният от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за
Коментари Харесай

СДС с позиция за покупката на изтребителите F-16: Националните интереси не трябва да имат политически цвят

Одобреният от държавното управление отчет за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили е стратегически значима и вярна за България стъпка, се споделя в позиция на Съюз на демократичните сили.

"Страната ни е част от НАТО, само че би трябвало да има и личен запас да обезпечава националната сигурност и да пази българските граници освен по суша и вода, само че и по въздух.

Темата с изтребителите за българската войска не може да бъде обсъждана единствено в стопански или механически аспект, както се пробва Българска социалистическа партия. Тази тематика е обвързвана със стратегическо партньорство и политическа воля да го продължим с нашите съдружници от Северноатлантическия пакт. Опитите да се дискредитира договорката от страна на опозиционните сили не е безопасен и ни кара да се съмняваме, че са уверени евроатлантици, за каквито се показват.

Националните ползи на България не би трябвало да имат политически цвят. Докато Българска социалистическа партия и спътниците й не го осъзнаят, не можем да реализираме това, от което се нуждаем най-вече – национално единодушие по стратегическите за страната въпроси.

Сагата с непрекъснатото отсрочване на закупуването на бойни самолети би трябвало да завърши един път вечно.

Опитът за неуспех на договорката от страна на русофилските партии ни кара да си мислим, че тяхното предпочитание е да продължим да наливаме пари в поддръжката на старите съветски самолети с привършен запас и несъответственост с евроатлантическите стандарти.

Може би F-16C/D Block 70 са най-скъпите, само че и най-хубавите и всеобщо употребявани в Алианса. Тези самолети, по мнение на специалисти, са по-добри от "Грипен-С ", които ни оферираше Швеция, най-много с най-съвременния си радар. Освен това могат да носят по-голям тонаж въоръжение, повече точки за подкачване на въоръжение, доста по-голяма скороподемност. Американските изтребители имат и доста по-голям витален цикъл - на Ф-16 блок 70 се дават 12 000 часа, а на "Грипен-С " - 8000 часа.

На апелите на някои политици – русофили, които иронично приканват „ Големия брат “ да ни подари тези самолети, припомняме, че Варшавският контракт също не ни е подарявал нищо, в противен случай – плащахме си прескъпо освен с пари, само че и с нещо доста по-ценно – с отнетата ни независимост зад Желязната завеса! ", се споделя още в позицията на Съюз на демократичните сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР