Очилата, блокиращи синята светлина, могат да помогнат само за един

...
Коментари Харесай

Наистина ли помагат очилата за синя светлина?


Очилата, блокиращи синята светлина, могат да оказват помощ единствено за един от трите здравни аспекта, с които се свързват (снимка: CC0 Public Domain)

Няма бягство от синята светлина, в случай че човек работи с екрани. За вредата от нея е говорено доста, само че работят ли очилата за синя светлина – или са просто хабене на пари? Краткият отговор е: зависи.

Какво е синята светлина? Отговорът е много явен – това е оня край от спектъра на светлината, който виждаме като синьо и лилаво. А какво съставляват очилата за синя светлина? Те са оборудвани с транспарантни или оранжеви стъкла, които блокират синята светлина.

Въпреки че известността им непрестанно нараства от 2016 година насам, очилата за синя светлина станаха изключително търсени по време на пандемията, когато доста хора бяха по домовете си непрекъснато и през множеството време – пред екрана на компютъра или тв приемника. Предлагат се в разнообразни цветове, стилове и ценови класове и могат да бъдат диоптрични.

Е, добре, работят ли очилата за синя светлина? Преди да отговорим на този въпрос, е потребно да разграничим изказванията за очилата за синя светлина в три категории: качество на съня, напрежение на очите и очно здраве.

Качество на съня

Синята светлина смущава съня, тъй като пречи на тялото да създава мелатонин – хормона на съня, който оказва помощ за регулирането на циркадния темп, изяснява Дагни Джу, офталмолог и очен хирург. Научните доказателства зад това проучване, прибавя Джу, са по-силни от други изказвания за нездравословните резултати на синята светлина.

Например, неотдавнашен обзор на 24 изследвания върху очилата, блокиращи синята светлина, и съня, откри, че „ има основни доказателства “, че очилата оказват помощ при разнообразни нарушавания и разстройства на съня.

Това обаче не е „ чиста монета “. И Джу, и невро-офталмологът Брадли Кац означават, че има безчет марки на пазара и всички те се оферират като очила за синя светлина, без да има ясни регулации и разпореждания на какви условия следва да дават отговор очилата. Това затруднява потребителите да намерят най-хубавите очила със синя светлина.

Не е ясно кои очила до каква степен съумяват да блокират синята светлина. Предлаганите на пазара разновидности „ варират доста от марка до марка и в случай че нямате спектрометър, с цел да ги тествате, е невероятно да разберете какво в действителност получавате, “ споделя Джу.

Напрежение в очите

В съпоставяне с изказванията за качеството на съня, за предотвратяването на напрежението в очите има доста по-малко доказателства, когато става дума за очилата за синя светлина. Данните са, по думите на експертите, „ смесени “.

Често пъти напрежението на очите се предизвиква от неналичието на намигване, съгласно Американската академия по офталмология. Това значи, че очилата не биха могли да решат казуса.

„ Тези резултати на напрежение са породени от метода, по който хората употребяват екраните си, а не от нещо, идващо от самите екрани “, изяснява Кац. „ Най-добрият метод да избегнете напрежението на очите е да вършиме почивки от екрана – колкото се може по-често “.

Хората, които желаят да оказват помощ на очите си, могат да следват неписаното предписание 20-10-30: На всеки 20 минути време пред цифров екран би трябвало да гледате нещо на 10 метра разстояние за към 30 секунди.

Очно здраве

Експертите споделят, че синята светлина може да бъде нездравословна в огромни дози с течение на времето. „ Известно е, че дължините на сините талази предизвикват окислително увреждане на клетките на ретината и наподобява, че експозицията през целия живот способства за образуването на катаракта и развиването на макулна недъгавост “, сподели Бенджамин Тичо, офталмолог и доцент в университета на Илинойс.

Но това не значи, че би трябвало да изхвърлим всичките си цифрови устройства. Според Тичо, количеството излагане на синя светлина от околната среда, да вземем за пример слънчево синьо небе, надалеч надвишава това, което можем да поемем от, да речем, еднодневно „ преяждане “ с видеоигри.

При всички положения „ в никакъв случай не е имало научни данни, показващи, че блокиращите синята светлина очила защищават здравето на очите “, споделя Джу. Тезата се поддържа и от другите офталмолози.

Извод

Очилата за синя светлина може да са ефикасни, в случай че се пробвате да подобрите съня си. Но даже и тогава е мъчно да се разбере дали чифт очила, блокиращи синята светлина, в действителност работят заради неналичието на разпореждания и стандартизации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР