Очевидно президентът Румен Радев е фен на българското кино. Защо

...
Очевидно президентът Румен Радев е фен на българското кино. Защо
Коментари Харесай

Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...

Очевидно президентът Румен Радев е почитател на българското кино. Защо обаче трябваше да го показва, като ползва в действителността паметната имитация от " Опасен сексапил " - родственик, полицай, родственик, полицай... В неговия случай роднините са малко, само че пък на държавна работа бяха уредени куп някогашни военни, служители на реда, сътрудници на ДАНС, чиновници на пандизите и още народ от този професионален десен. И това се случва с темпове, на които биха завидели всички досегашни кабинети. Изглежда и президентът, и служебният министър председател Гълъб Донев са позабравили каква е главната задача на всяко служебно държавно управление - осъществяване на почтени избори.

 

А не на военно обучение или проява за битка с терористи!

 

Какви по специалност са да вземем за пример 25-те нови регионални шефове?

Областният шеф на Варна Марио Смърков в периода 1999 година – 2017 година е работил в Национална работа „ Сигурност “, Държавна организация „ Национална сигурност “ и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ към Министерство на вътрешните работи. Областният на Велико Търново Георги Гугучков е приключил военното училище „ Васил Левски “, Военната академия „ Г. С. Раковски “, стратегическия курс на Генералщабния факултет. От 1980 до 2001 година е на кадрова военна работа във Въоръжените сили, като последната му служба е била пълководец на бригада и звание полковник.

От Министерство на вътрешните работи идват и регионалните шефове на Видин Огнян Михайлов, на Враца - Георги Митов, на Ловеч - Светослав Славчев и на Монтана - Валери Димитров. В добавка и двамата последни първо са приключили военно учебно заведение. Шуменският регионален шеф Христо Христов пък има Голям шлем - за периода 1987 година – 2011 година той е работил в Министерство на защитата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Сред назначените има даже лекар по философия от Академията на Министерство на вътрешните работи!

Някои от назначените се прочуха още по време на предходните служебни кабинети, назначени от Румен Радев. И то

 

не с качествената си работа, а с комични маневри

 

Ангел Стоев да вземем за пример /също дълготраен чиновник на НСС и ДАНС/ първо бе назначен за регионален на Пловдив, след това освободен, най-после - отново назначен. Всичко това се случи в границите на няколко дни. Защо? Ситуацията бе " осветена " от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Той описа, че Стоев е бил уволнен, тъй като до Радев е достигнала информация, че шефът на предизборния щаб на проф. Анастас Герджиков – Радомир Чолаков, е женен за неговата сестра. " Само че Чолаков е разведен от 5 години! И когато Радев по пътя на Копринката схваща това, подрежда Стоев да бъде върнат като регионален шеф на Пловдив ", изясни Борисов. В случая под пътя на Копринката се засяга президентският секретар Николай Копринков.

Полицейските назначения не се изчерпват единствено с регионалните шефове. За зам.-министър на спорта бе назначен Петър Георгиев, който е доцент и член на факултетния съвет на Факултет ПБЗН (противопожарна сигурност и отбрана на населението) към Академията на Министерство на вътрешните работи в София. Той е хоноруван учител в Академията на Министерство на вътрешните работи и в Нов български университет. А пък в Министерство на културата за зам.-министър е комплициран Пламен Славов, който е  секретар по нематериалност и просвета на президента Румен Радев. Той съумява да съчетае културата, религията и националната сигурност. Има докторска степен в Института по религиознание на Академията за публични науки - Москва, учител и доцент е по история на религиите и националната сигурност във Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив, създател е на две монографии за поклонничеството в православието и в исляма, на научни изявления по история на религиите, етнорелигиозните връзки в България, българската страна и записаните вероизповедания. Каквото тъкмо да значи всичко това.

Всъщност най-показателен за " военния " темперамент на държавните управления на Радев е фактът, че

 

служебни министър председатели са все някогашни военни

 

Стефан Янев е приключил военно-артилерийско учебно заведение в Шумен, а Гълъб Донев се е дипломирал в политическия профил във военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия.

Невоенните лица, назначени от служебния кабинет, също са не по-малко забавни. Зам.-министър на енергетиката да вземем за пример стана Еленко Божков. Той, като се изключи че е бил основен секретар на Министерството на енергетиката от 1995 до 1997 година, т.е. по време на държавното управление на Виденов, се прочу и около прекъсването на софийското метро. В края на юли 2020 година Божков натиснал бутон " Безопасност " на перона на метростанцията и спрял влаковете в посока " Младост " за малко, твърдеше прокуратурата и незабавно го упрекна в безчинство, като натърти, че макар че не е зародила спешна обстановка, действието е осъществено в стратегически обект. Впоследствие обаче Божков бе оневинен.

Зам.-министърът на финансите Александър Свраков също е проверяван, освен това за надалеч по-сериозни неща. Той има дълъг опит в Национална агенция за приходите, в това число и на управителни позиции -  бил е началник в Данъчна служба " Лозенец " в София и е управлявал основната дирекция " Обжалване и ръководство на осъществяването " към Централното ръководство на приходната организация, която преглежда възраженията против данъчни проверки и инспекции. Именно на последната си служба Свраков и още 6 души от Национална агенция за приходите се оказват в епицентъра на скандал към рискова фирма. В разгара на разследване за връщане на 1.2 млн. лева.  Данък добавена стойност на едноличен търговец всички те са уволнени от тогавашния шеф Мария Мургина. " Целият Данък добавена стойност от 1,2 млн. лева е единствено от една фактура за продажба на резистори. В договорката взе участие Едноличен търговец " Силвестър-МК-Красимир Стефанов ". Едноличният търговец си е местил неведнъж седалището, което е типично за рискова компания, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а сътрудниците не са изследвали в детайли договорката, преди да одобрят връщането на Данък добавена стойност. За мен е необикновено експерти от подобен сан да създадат такава неточност - компанията е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 година е била дерегистрирана служебно ", споделя Мургина тогава. 

 

Прокуратурата поема случая и... следите нататък се губят

 

За началник на Национална агенция за приходите също бе назначен човек, който е бил разследван в предишното. Борис Михайлов, който явно е от остриетата на Радев и ко, защото при предходното служебно държавно управление беше комплициран за няколко месеца за началник на Държавен фонд " Земеделие ". При назначението му тогава от ГЕРБ обявиха, че Михайлов е бил разследван, задържан и съден за източването на 15 млн. лева Данък добавена стойност. От държавното управление отвърнаха, че той е оневинен по всички обвинявания. Сега от ГЕРБ към този момент си мълчат. Интересна е и имуществената декларация на Михайлов - той е вложил над 1 млн. лева в криптовалута и скъпи бумаги в капиталови фондове. Декларирал е и влогове в друга валута на обща стойност към 670 000 лева И разполага с още 700 000 лева в наличност. Той има два жилището в София (свой и чужд), като всеки от тях е с разгърната застроена повърхност от към 200 кв. м. Посочени са и два автомобила " Тойота ленд круйзер ". В същото време в професионалната си биография непретенциозно показва единствено една консултантска компания по данъчно законодателство, само че пък е бил член на управителния съвет на " Ротари клуб – София център " и на съдружие " Ложа Ехнатон " - една от така наречен " свободнозидарски организации ".

Смените по по-ниските етажи на властта не престават с цялостна мощ, което демонстрира, че краткотрайните ръководещи са готови със описи къде кого да сложат. Вече има нови шефове на ДНСК, на държавния запас, на инспекцията по труда, стартира кадрова рулетка и в районните звена на митници и на данъчните...  Как тези длъжности са свързани с подготовката на изборите, не е ясно. Защо служебният кабинет не остави на идващите ръководещи да решат с кого да работят дълготрайно, може единствено да се спекулира.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР