Очевидно България има капацитет да развива високите технологии, очевидно имаме

...
Очевидно България има капацитет да развива високите технологии, очевидно имаме
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Седем гигантски US инвеститора идват при нас следващата седмица

Очевидно България има потенциал да развива високите технологии, явно имаме готови младежи, имаме и обичаи, в предишното, имаме и предпочитание да докоснем високите технологии. Следващата седмица тук идват седем великански американски компании - като "Локхийд-Мартин ", "Нортроп-Груман ", ще имат диалози.

Става въпрос да се видят опциите на българските компании, който има капацитет, ще седнат с тях и ще видят, ще намерят благоприятни условия. Това съобщи в ефира на Канал 3 ген. Константин Попов, някогашен пълководец на Военновъздушни сили, ръководител на Комисията по защита и депутат от ПГ на ГЕРБ, във връзка резултатите от визитата на премиера Борисов в Съединени американски щати.

Военният авиатор акцентира, че това съдействие е обвързвано директно с контракта за покупка на 8 американски изтребителя F-16 Block 70. "И произвеждане на дронове у нас е едно от нещата, които са част от контракта за F-16.

И в този момент, откакто сключихме контракта за F-16 има така наречен индустриално съдействие. Без високи технологии няма по какъв начин да сме страна, която може да разчита на разцвет и развиване ", акцентира ген. Попов, който добави, че като "роден оптимист " постоянно обича да гледа напред и нагоре.

Запитан за какво България се е радвала на толкоз доброжелателно отношение във Вашингтон, ген. Попов посочи, че ползата е изцяло оневинен. "България разсъни голям интерес и има за какво.

Защото за първи път на България не се гледа просто като на един от съдружниците в НАТО, а, както се вижда от взаимната декларация, както се вижда и от рамката за стратегическо, забележете, партньорство, България заема едно доста по-специално място.

Говорим за защита, за сигурност, само че също за стопанска система, за енергетика, за господство на закона ", изброи ген. Константин Попов.

"Това е напълно нов стадий във взаимоотношенията - което даже не са мои думи. Бяхме през днешния ден на среща с американския дипломат, тя също по този начин споделя: това е нов стадий. Ние на фотосите (в обществените мрежи) гледахме кой с какъв куфар е слязъл в Съединени американски щати, а там е значимо да се протече тъкмо кой каква дума е споделил ", сподели ген. Попов.

Според него България "вече е забележима " на интернационалната карта - в Китай, в Русия, в Щатите.

"България към този момент е забележима и може към този момент да сложи напълно съответни въпроси. Вече става въпрос да седнем и да отмятаме точка по точка - каква е изгодата за Америка, каква е изгодата за България.

Мисля, че не за всички страни има такива заявления, включително и за страни от НАТО, не всички страни имат толкоз добър разговор.

Тук желая да подчертая, че беше нарушен протоколът и диалогът (между Тръмп и Борисов), който трябваше да е 50 минути, продължи към два часа. Ако не беше добър този разговор, той щеше да завърши за 20 минути ", добави Константин Попов, който смята, че положителният разговор не се дължи само и единствено на контракта за покупката на F-16, каквото мнение изрази някогашният външен министър Соломон Паси.

"Не желая да диспутирам с американския дипломат или със Соломон Паси, който ми е другар, само че това се гради доста време, гради се с години, с верните стъпки, с връзки.

Разбира се, F-16 е нещо хубаво, което се случи, тъй като с този контракт ние спасихме българската авиация, българските Военновъздушни сили, и придобихме най-хубавия изтребител, който нашите съседи го нямат.

Но и самото положение на стопанската система, политиката ни - ние нямаме проблеми със прилежащите страни, и когато хората виждат една непоклатимост, една постоянна политика, те идват да беседват ", изброи шефът на Комисията по защита в Народно събрание.

За бюджета на Министерството на защитата за 2020 година, който идната седмица се гласоподава на второ четене в Народно събрание, ген. Константин Попов посочи, че в този случай става дума за доста приятни за българската войска обстоятелства.

"По рождение съм оптимист, тук не става въпрос за оптимизъм, а за обстоятелства. За пръв път бюджетът за защита надминава психическата граница от 2 милиарда лв. - по-точно 2 милиарда и 41 милиона лв..

В две съществени посоки: персоналния състав - за мотивация, качество и набиране на хора, там имаме с 10% следващо нарастване на заплатите, което е общо 30% за трите следващи нараствания предходните 3 години.

Сигурно би трябвало и още, само че никой до момента не го е правил това нещо.

Второ - финансовите разноски набъбнаха 3 пъти спрямо 2018 година, и това единствено от бюджета на МО. Отделно в централния бюджет са заложени средствата за Военноморски сили - за патрулния транспортен съд, за бойната машина на сухопътни войски, за базата в Граф Игнатиево, настрана десетки милиони за поправки, нова техника.

Това е един бонус - два милиарда лв. и повече, които получиха Въоръжените сили.

Но тук има един доста сериозен психически резултат, приказваме за свръхмодерни системи, ще вършим една войска, която в действителност ще е съвременна и боеспособна. И с хората, и с техниката си ", уверен е ген. Попов.

Генерал Попов взе отношение и по тематиката за Координационния център на НАТО, за чието седалище се предлага Варна.

"За този Координационен център се приказва от доста време, само че няма решение за него, и то за Варна.

В Румъния, България или Турция, и всички страни го желаеха. Финансирането ще е от НАТО, само че това тук са 20-30 индивида с едни компютри, нищо повече.

Името приказва - Координационен център, за съгласуваност. Означава ние да знаем какво вършат румънците в Черно море, какво вършат сътрудниците в Турция, те да знаят какво вършим ние на равнище осведомителна информираност. Името приказва - Координационен център, за съгласуваност.

Не бих желал да търсим и да споделяме "този е зложелател " - тук не търсим съответна интервенция и събития. Но е явно, че в Черноморския регион има дестабилизация - няма по какъв начин да крием, че Крим бе анексиран, че Грузия и Русия имаха проблеми.

Така че, когато има неустойчивост, човек би трябвало да е малко по-подготвен. Не споделяме, че имаме врагове, с които ще водиме война на следващия ден, само че не е зле да си гледаме нашата къщурка.

Така или другояче сме подхванали метод за модернизиране на армията ни, за какво да не работим дружно със Съединените щати, които имат технологиите ", акцентира ген. Попов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР