Очертава се ново сериозно закъснение на прословутата газова връзка между

...
Очертава се ново сериозно закъснение на прословутата газова връзка между
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция няма да заработи и тази година

Очертава се ново съществено забавяне на прословутата газова връзка сред България и Гърция. Това стана ясно по време на седмата среща на международния Консултативен съвет за Южния газов кулоар с присъединяване на енергийни министри от над 10 страни и представители на Европейски Съюз, Световната банка, Европейската банка за развиване и Азиатската банка за развиване. 

Гръцката компания Avax, която дава отговор за проектирането, доставките и строителството, към този момент планува интерконекторът да бъде приключен в края на 2021 година Миналата година беше подложен по-оптимистичен период - април 2021 година, след това се заприказва за юли, само че явно и тази " рамка " няма да бъде спазена и това ще е следващото закъснение на плана, който всички назовават основен и стратегически. Интерконекторът е част от Вертикалния газов кулоар (Гърция - България - Румъния - Унгария), който осигурява достъп до природен газ от Южния газов кулоар и LNG до Югоизточна и Централна Европа, както и Украйна. Основно оправдание за просрочието в този момент са пречките, създавани от ковид-пандемията. 

Заседанията на Консултативния съвет всекидневно се организират в Баку, само че този път поради новата вълна на ковид участниците се срещнаха онлайн. " Нашият метод е за обезпечаване на действителна диверсификация, която да предлага нови източници на природен газ. Азербайджан е нов и благонадежден източник за Европа ”, акцентира президентът на Азербайджан Илхам Алиев при откриването на съвещанието.

 

ОТЧЕТ 

До момента е изпълнен договорът за произвеждане и доставка на тръбите за газовата връзка сред Комотини и Хасково, 160 км от целия маршрут (общо 182 км) са разчистени, разнесени са над 130 км тръби и към този момент тече монтаж, като  се чака до края на седмицата да бъдат заварени 100 км от бъдещия газопровод.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР