Очанката наричана още очемилка или сълзица представлява едногодишно тревисто растение,

...
Очанката наричана още очемилка или сълзица представлява едногодишно тревисто растение,
Коментари Харесай

Очанка

Очанката наричана още очемилка или сълзица съставлява едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Живеничеви. Научното име на очанката Euphrasia officinalis L. идва от гръцки и в дословен превод значи „ наслада “ – една от Трите грации, която се отличавала със своето забавление. Както излиза наяве от наименованието, най-честата приложимост на очанката е обвързвана с проблемите на очите.

Има право или разклонено стебло, което доближава височина до 20 см. Цветовете на билката са бели или бледорозови, с красиво оцветени лилави линии и жълто леке. Очанката може да се откри в ливади, пасища и шубраци до 1800 метра надморска височина. Може да се откри в цялата страна, както и в съвсем цяла Европа /без крайните източни и южни части/.

За лечебните качества на очанка се загатва още през 1300 година, като се счита, че е видяна точно поради нежните лилави линии на венчелистчетата, които се оприличават на зачервени очи. Оттогава монасите почнали да отглеждат лековитото растение в своите градини. Очанката е била толкоз известна, че дори я възпявали в стихове и поеми. В тибетската медицина от дълго време се употребява като средство против конюнктивит, а в Исландия сокът от билката се ползва за обезболяване на очите.

Състав на очанката

В състава на лечебното растение влиза съвсем цялостен боеприпас от потребни, биологично дейни субстанции. Богата е на гликозиди, флавоноиди, бета-каротин, слузни и горчиви субстанции, тлъсти масла. Наземната част на очанката съдържа синьо багрило, галотанин, етерично масло, иридоида аукубин, леки следи от алкалоиди, холин, ферулова и кафеена киселина, стигмастерол.

Очанката е богата на витамини от В групата, А и С. Съдържа високи количества желязо и силиций, както и мед, цинк, манган, никел, хром, сребро, бор, магнезий. Всички те работят на биологично равнище и оказват влияние върху повода за дегенеративните и възпалителните промени на стъкловидното тялото и ретината.

Събиране и предпазване на очанка

Използваемата част от билката е наземната. Бере се по време на растежа, а точно – юли-август месец. Трябва да се изсуши на сянка или в сушилня, само че на температура не по-висока от 40 градуса. Допустимата мокрота при съхранението й е към 12%.

Срокът на валидност на нарязаната на дребни елементи очанка е две години, а цялата билка може да се съхранява до 3 години, без да загуби своите качества.

Ползи от очанката

Билкарите имат вяра, че очанката е билка, която може да реализира обилни резултати в битката против разнообразните очни болести. Смята се, че танините в нея работят удобно при изсушаване на лигавиците на очите.

 Очанка -- Очемилка

Промивките няколко пъти на ден оказват помощ за при възпалени и зачервени очи, както и при мощни сърбежи. Билката доста сполучливо се ползва в лекуването на изтощени очи, конюнктивит, блефарит, ечемик, сенна хрема, инфектиране на слъзните канали, катаракта и петна по роговицата.

Танините, които се намират в очанката са мощно средство против респираторните проблеми. Отварата от очанка спомага за обособяване на секретите от белите дробове, които са насъбрани вследствие на настинки и алергии. Билката се отразява доста добре и на страдащите от синузит.

Очанката има мощно противовъзпалително и противоалергично деяние. Тя намалява вътреочното налягане и усъвършенства зрението като цяло. Поради тази причина се употребява необятно в офталмологията при парене и сълзене на очите. Използва се за профилактика на очните болести, без смисли какъв е техния генезис.

Дори при контузии на очите, при които е наранена роговица, очанката работи удобно и понижава възпалението и болката. Действа доста добре при отмалялост на очите, която е подбудена от изкуствено осветяване, слънчева светлина или изтощеност от работа. Очанката усъвършенства кръвообращението в мозъка, има спазмолитичен и седативен резултат.

Народна медицина с очанка

Очанката се употребява както външно, по този начин и вътрешно. В българската национална медицина билката се употребява при язва, жълтеница и разнородни стомашни проблеми. Освен това тя ускорява функционалностите на червата и стомаха, ободрява и ускорява апетита. Оказва благотворно въздействие върху целия организъм, отлично превантивно средство за очни болести.

Най-често външното приложение на очанката е обвързвано с изработката на компреси при гореизброените очни проблеми – изтощеност, конюнктивит, ечемик, блефарит и други За лекуване на конюнктивит и блефарит се смесват 2 чаши вода с 3 чаени лъжички очанка. Сместа се сварява, прецежда и се вършат топли очни бани или топли компреси.

За вътрешно приложение: в 500 мл вода се поставя 1 чаена лъжичка очанка и се сварява за 5 минути. Пие се 4 пъти на ден, по 50 мл преди всяко хранене.

Вреди от очанката

Бъдете доста деликатни с тази билка, тъй като в огромни количества тя е мощно отровна. Използвайте я по лекарско наставление и спазвайте точните дози. Не се предлага на бременни дами.

Очанката може да аргументи странични резултати като сълзене, сърбеж, нараснала светлочувствителност, оток по клепачите и промени в зрението. Известни са случаи на парене и гадене след орална приложимост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР