Очакваше се икономиката на Китай да се възстанови със стабилни

...
Очакваше се икономиката на Китай да се възстанови със стабилни
Коментари Харесай

Проблемите на китайската икономика могат да облагодетелстват потребителите в ЕС

Очакваше се стопанската система на Китай да се възвърне със постоянни темпове през тази година след отпадането на строгите ограничавания против разпространяването на КОВИД-19, само че това не се случва.

Забавянето на втората по величина стопанска система в света идва на фона на понижаване на износа на китайски артикули заради по-слабото търсене, което оказва отрицателно влияние върху индустриалния бранш на страната и върху комерсиалния й баланс.

На този декор фирмите в Китай са принудени да понижат цените на стоките, които изнасят, което може да се окаже от изгода за потребителите в страните от Европейския съюз и в други страни.

Криза на пазара на недвижими парцели

Сривът на пазара на недвижими парцели в Китай подкопава доверието на потребителите в страната в устойчивото развиване на нейната стопанска система, показват анализатори.

През тази седмица китайската строителна корпорация " Кънтри гардън " (Country Garden) разгласи, че не е направила дължимо заплащане по заем, което е било в размер на 60 милиона щатски $.

" Кънтри гардън ", която в предишното беше най-голямата компания в бранша на недвижимите парцели в Китай, заяви, че " чака да да не й бъде допустимо да извърши заплащания по отговорности към задгранични кредитори, когато настъпят падежите им, даже и те да бъдат отсрочени ".

Това на процедура значи, че корпорацията най-вероятно ще разгласи несъстоятелност по задължения, който възлизат на към 187 милиарда евро, показва в. " Ню Йорк Таймс ".

В края на предишния месец на фондовата борса в Хонконг беше спряна търговията с акциите на различен китайски колос в бранша на недвижимите парцели - " Евъргранд " (Evergrande). На този декор Блумбърг заяви, че създателят и ръководител на борда на шефовете на корпорацията Хуей Ка Ян е " подложен под полицейско наблюдаване ".

Компанията се оказа в затруднено състояние през 2021 година, когато китайските управляващи стегнаха контрола над бранша на недвижимите парцели. Тогава " Евъргранд " изпадна в несъстоятелност, защото като изпитваше усложнения да приключи редица планове и да се разплати с снабдители и кредитори.

През юли обремененият с големи задължения конгломерат подаде молба пред съд в Съединени американски щати за отбрана при банкрут.

По-евтини китайски артикули

Забавената икономическа интензивност в Китай и рецесията в изпитващия съществени финансови усложнения бранш на недвижимите парцели доведоха до намаляване на цените на суровините и до понижаване на индустриалните разноски.

Износът на китайски артикули поевтинява и с помощта на намаляването на транспортните разноски, както и заради прекратяването на строгите ограничения против разпространяването на КОВИД-19 в Китай, което даде подтик на индустриалното произвеждане във втората по величина стопанска система в света.

На този декор потребителските разноски в Китай към момента не нарастват толкоз бързо, колкото се увеличаваха преди пандемията от КОВИД-19.

Темпът на повишаване на продажбите на дребно се е повишил по отношение на август, само че наклонността през последните години демонстрира, че от началото на пандемията годишният им растеж е под 3 на 100. Това отбелязва Кристин Пън, която оглавява отдела по въпросите на потребителите към китайското поделение на швейцарската банкова група Ю Би Ес (UBS), представена от Си Ен Би Си.

По-слабото търсене на вътрешния пазар в Китай принуждава производителите в азиатската страна да понижават цените на своята продукция, с помощта на което китайските артикули за експорт са относително по-евтини. Това може да се окаже от изгода за потребителите в редица страни, измежду които е и България. Те евентуално ще могат да си купят повече неща на по-поносими цени по време на " огромното извършване на покупки " към идните празници в края на годината.

" Това е добра вест и за хората, и за компаниите (в доста страни - бел.ред.), които се пробват да се задържат над повърхността на фона на високата инфлация ", показва анализаторът Роланд Раджа от австралийския изчерпателен институт " Лоуи ".

Причината за този оптимизъм е фактът, че над една пета от стоките (20,8 на сто), които са импортирани в страните от Европейския съюз през 2022 година, са били доставени от Китай. Това прави азиатската страна най-големият вносител на артикули в Евросъюза, по данни на европейската статистическа организация Евростат.

Част от доставките не се реализират непосредствено от Китай, а през други страни, което значи, че делът на китайските артикули, които се продават в Европейския съюз, евентуално е по-голям.

Освен това редица артикули, които се създават в Европейски Съюз, са основани на китайски първични материали и материали, което също способства за относително по-поносимата им продажна цена на вътрешните пазари в страните от Евросъюза.

Проблеми при търговията с Китай

Търговията сред Китай и западните страни обаче се сблъсква с редица проблеми.

Заплахите, които ръководещите в Пекин от време на време насочат, че армията им ще нахлуе в Тайван, защото считат острова за част от своята територия, срещат остра реакция от страна на Запада.

Все по-тесните връзки сред Китай и Русия, на фона на благосклонния към Москва неутралитет на Пекин по отношение на съветската военна инвазия в Украйна, са друга значима причина за изостряне на връзките на азиатската страна със западните страни. Това опълчване излага на риск световното икономическо и комерсиално съдействие, отбелязва " Дойче веле ".

" Що се отнася до Тайван, внезапното повишаване на напрежението или възможна война ще провокират разтърсващи промени. Мултинационалните компании ще изоставен Китай. Експортните му пазари ще се срутен и ще бъдат въведени наказания (срещу страната - бел. ред.) ", означи пред " Дойче веле " Пушан Дът, професор по стопанска система към филиала в Сингапур на Европейския институт по ръководство на бизнеса - ИНСЕАД (INSEAD).

Изострените връзки сред Китай и Съединени американски щати в областта на търговията от времето на администрацията на Доналд Тръмп се резервираха и при ръководството на сегашния американски президент Джо Байдън. Вашингтон наложи наказания на някои китайски компании и публични представители. Освен това от съображения за отбрана на националната сигурност Съединени американски щати ограничиха достъпа на Китай до американските технологии в областта на полупроводниците и изкуствения разсъдък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР