Очакванията за ново повишаване на лихвите от страна на Федералния

...
Очакванията за ново повишаване на лихвите от страна на Федералния
Коментари Харесай

Инверсията на кривата на доходността в САЩ е невиждана от 1981 г.

Очакванията за ново повишение на лихвите от страна на Федералния запас в опит да укроти настойчиво високата инфлация още веднъж насочиха вниманието към кривата на рентабилност по държавните облигации на Съединени американски щати. Индикаторът се смята за предвестител на криза, а в понеделник инверсията доближи най-дълбокото си равнище от 1981 година, оповестява Reuters.

Централната банка на Съединени американски щати увеличи нападателно лихвените проценти през последната година, с цел да се бори с инфлацията, която есента доближи 40-годишен връх и към момента остава доста над задачата от 2%.

Кривата на рентабилност се обръща, когато държавните облигации с по-кратък период имат по-висока възвръщаемост от по-дългосрочните. Това допуска, че вложителите чакат лихвените проценти да се повишат в близко бъдеще, само че и че по-високите разноски по заемите в последна сметка ще навредят на стопанската система, принуждавайки Фед по-късно да смекчи паричната политика.

Феноменът се следи от близко от вложителите, защото е предхождал минали рецесии.

Кривата на рентабилност за малко доближи 42-годишно дъно в понеделник, защото вложителите от ден на ден чакат Фед да увеличи референтните лихви по заемите, с цел да поддържа инфлацията под надзор. Фючърсните пазари на лихвите отразяват над 80% късмет за покачване с четвърт пункт по-късно този месец, само че доста малко са на мнение, че Фед ще продължи оттатък това, макар че чиновници на Федералния запас споделиха през юни, че второ нарастване с четвърт пункт е евентуално до края на годината.

Двугодишната рентабилност по държавните облигации на Съединени американски щати, която нормално се движи паралелно с упованията за лихвения %, се намали с 2.7 базисни пункта до 4.85% в понеделник. Доходността на 10-годишните държавни облигации понижа с 3.9 базисни пункта до 3.78%.
Как би трябвало да наподобява кривата?
Кривата на рентабилност, която разказва възвръщаемостта на всички държавни скъпи бумаги, нормално се наклонява нагоре, защото доходността нараства с продължителността.

Стръмната крива нормално алармира за упования за по-силна икономическа интензивност, по-висока инфлация и по-високи лихвени проценти. Изравняващата се крива може да значи, че вложителите чакат краткосрочни покачвания на лихвените проценти и са песимисти във връзка с икономическия напредък.
Как наподобява кривата в този момент?
Инвеститорите гледат на части от кривата на рентабилност като на знаци за криза, най-вече спреда сред тримесечните съкровищни бонове и 10-годишни облигации и сегмента от две до 10 години (2/10).

Доходността на двугодишните облигации е над тази на 10-годишните още от предишния юли.

Тази инверсия за малко доближи негативните 109.5 базисни пункта в понеделник, защото по-краткосрочните доходности паднаха по-малко от по-дългосрочните, създавайки най-голямата разлика сред по-краткосрочните и по-дългосрочните доходности от 1981 година насам. По това време стопанската система беше в първите месеци на рецесията, която продължи до ноември 1982 година, трансформирайки се в най-лошия стопански спад след Голямата меланхолия.

Не е извънредно да се получи инверсия на кривата на рентабилност, само че е извънредно да се получи от подобен мащаб. Не сме виждали такава от много време “, сподели Браян Джейкъбсен, старши капиталов пълководец в Allspring Global Investments.

Притесненията по отношение на изоставащите стопански въздействия на агресивното повишение на лихвените проценти на Фед държат кривата на рентабилност обърната повече от година. И въпреки всичко, неотдавнашният подтик, който задълбочи инверсията, може да е резултат от позиции на ливъридж от хедж фондове и други институционални вложители, откакто дълговото издаване от Министерството на финансите набъбна след приемането при започване на юни на проекта на Конгреса за повишение на тавана на дълга, споделят анализатори.

По-дълбоките инверсии не значат безусловно по-дълбоки или по-дълги рецесии “, сподели Якобсен.

Кривата, изобразяваща доходността на тримесечните облигации по отношение на тези на 10-годишните, която към този момент беше обърната при търговия в границите на деня през юли, стана негативна в края на октомври, затваряйки обърната за първи път от началото на 2020 година
Какво значи обърната крива?
Инверсиите допускат, че до момента в който вложителите чакат по-високи краткосрочни лихви, те са обезпокоени по отношение на способността на Фед да управлява инфлацията, без да навреди доста на растежа. Федералният запас увеличи лихвите с 500 базисни пункта, откогато стартира цикълът през март 2022 година



Кривата на рентабилност 2/10 години е била обърната шест до 24 месеца преди всяка криза от 1955 година насам, демонстрира отчет от 2018 година на откриватели от Федералния запас на Сан Франциско. Индикаторът не е сработил единствено един път за този интервал. Това проучване се концентрира върху частта от кривата сред едногодишните и 10-годишните доходности.

Ану Гагар, световен капиталов пълководец за Commonwealth Financial Network, откри, че спредът 2/10 се е обръщал 28 пъти от 1900 година насам. В 22 от тях е последвала криза, сподели тя през юни.

Последните шест рецесии започнаха приблизително шест до 36 месеца след превръщане на кривата “, сподели тя.

Преди тази година последният път, когато част от 2/10 кривата беше обърната, беше през 2019 година На идната година Съединените щати навлязоха в криза, породена от пандемията.
Какво значи това за действителната стопанска система?
Когато краткосрочните лихвени проценти се покачат, банките в Съединени американски щати покачват референтните лихвени проценти за необятен набор от потребителски и търговски заеми, в това число за дребен бизнес и кредитни карти, което прави заемането по-скъпо за потребителите. Ипотечните лихви също се покачват.

Когато кривата на рентабилност се изостря, банките имат опция да вземат заеми при по-ниски проценти и да отпускат при по-високи. Когато кривата е по-плоска, техните маржове се свиват, което може да възпре кредитирането.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР