Очакванията за антиевропейска вълна не се сбъднаха. Ще имаме силно

...
Очакванията за антиевропейска вълна не се сбъднаха. Ще имаме силно
Коментари Харесай

Експерти: ЕС се нуждае от водачи, а не партийни лица

„ Очакванията за антиевропейска вълна не се сбъднаха. Ще имаме мощно проевропейско болшинство “ - с тези думи ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в София Теодор Стойчев откри полемика в Дома на Европа, отдадена на последствията от изборите за Европейски парламент. Той заяви в навечерието на първата неофициална среща на водачите на страните-членки тази вечер, че към този момент има поддръжка за водещите претенденти за поста ръководител на Европейска комисия. По този въпрос в хода на полемиката Велко Иванов от „ Европейско придвижване България “ предложи да се вкара условие за предварителни медицински прегледи и за езикови проби.
„ Защото в случай че някой страда от ишиас - да го пратят на санаториум, а не да го назначават на висша позиция “, разясни той визирайки досегашния ръководител на Европейска комисия, само че не назова името му. „ Другият - Доналд Туск още преди да застъпи като ръководител на Европейския съвет към този момент струваше 50 000 евро на европейските данъкоплатци, тъй като го пратиха в Малта дружно с цялото му семейство да учи британски “, добави Иванов и настоя да има длъжностни характерности за постовете в Европейски Съюз и „ да се търси човек за работата, а не работа за индивида “. Иванов повдигна въпроса дали ще надделеят пазарлъците или ще бъдат излъчени водачи, които да създадат Европа конкурентна на световно ниво.
В отговор, специалистът в региона на политиките на Европейски Съюз Ингрид Шикова съобщи изрично, че Европейски Съюз се нуждае от водачи, а не партийните лица , които някои партии са решили, че би трябвало да заемат някои постове. Същевременно тя застъпи тезата, че пазарлъците в Европейски Съюз не постоянно са нещо неприятно – „ там стоят 28 страни членки и техните ръководители не постоянно имат думата за това по какъв начин да бъдат разпределени постовете, тъй че пазарлъците са нужни, с цел да се реализира консенсус и това е добре “. Като доказателство за правотата си тя посочи достижението на един от някогашните ръководители на Европейска комисия Жак Делор – обединен пазар и стопански и паричен съюз. „ де да имахме още един Жак Делор! “, възкликна тя.
При разпределението на позициите, по мнението на политолога Владимир Шопов, би трябвало да се има поради чувството на европейците за Европейски Съюз. „ По-критични са европейците, т.е. Европейски Съюз има потребност от политически фигури, които са в положение да водят разговор, да могат да убеждават и да демонстрират направления “, счита той. По думите му факт е, че европейската политика доста рядко е привличала най-смелите и безстрашни сърца и това се трансформира доста постепенно “. Според усещанията му от акциите и дебатите за преди малко извършения евровот е имало един – двама претенденти, които са излъчвали нещо политическо.
Евроскептицизмът набира скорост, редом със промяната на политическите поколения, означи Шопов. „ Марин Льо Пен си отива, Найджъл Фараж си отива, без значение, че ще остави трайна диря. На терена се появяват доста по-гъвкави, доста по-умни, по-грамотни евроскептични водачи. Това се вижда се освен в Италия, вижда се и в Холандия, където се задава фигура като Салвини. На тях не може да се реагира с фигури от вида на Жан Клод Юнкер “, безапелационен еполитологът.
Ако в новия Екологичен потенциал има четворна и петорна коалиция тези, които ще бъдат най-търсени и изкушени ще бъдат тъкмо представителите на евроскептиците, счита той. Преди сходен въпрос не съществуваше.
Според него ще се образува коалиция в центъра, само че политическото й всекидневие ще бъде доста необичайно, тъй като по обособени тематики ще се търси единодушие в ляво, по други – в дясно.
Не е единствено Екологичен потенциал този, който взема решение, означи Ингрид Шикова и посочи, че мощен Европейски Съюз ще имаме когато имаме мощни страни. От друга страна, тези държавни и държавни ръководители нямат необикновен интерес да има мощна фигура, която да е ръководител на Европейска комисия, добави тя и настоя: -„ Извинете, само че сравнете Вебер и Ангела Меркел “.
По време на полемиката бе изтъкната невиждано високата изборна интензивност в Европейски Съюз. Имаше съвпадения с референдуми, с вътрешни избори, с локални избори и това докара до повишение на изборната интензивност в някои страни с над 20%. При нас изборната интензивност беше доста по-ниска.
С облекчение специалистите установяваха, че заканите, че ще ни залее кафяво-черна вълна не се сбъднаха. „ Добре че ни заля зелена “, разяснява Ингрид Шикова и изясни триумфа на Зелените с това, че „ съумяха да завоюват сърцата на младите “. Според нея следва упорита и ежедневна работа за европейското обединяване и добруването на европейците и това би трябвало да има поради всеки, който е определен.
„ Вярно е, че имахме дълъг уикенд, само че е правилно и това, че изгубихме доверие в политиката, в политиците, в личностите, които ни се оферират “, разяснява тя ниската изборна интензивност у нас. „ Доверието споделят, че отивало на кон, а не прибирало пешком – доста постепенно се възвръща “, акцентира Шикова. Тя е безапелационна, че имаме потребност от „ още доста просвещение по европейските въпроси и би трябвало да се стартира от учебните заведения, би трябвало да се работи с младежите “, с цел да има по-висока изборна интензивност при европейски избори и у нас.
За новия Екологичен потенциал се обрисува по-голяма фрагментация освен по брой на партиите и някои от постоянните фракции ще се окажат по-нестабилни, безапелационен е Владимир Шопов. Ще има свръхголяма коалиция, която ще действа по забавен метод – ще има обща стратегия, само че в своето всекидневие ще бъдем очевидци на обединения по избрани тематики, ще имаме няколко обединения в границите на институцията, категоричена е той.
Превесът на проевропейските настройки в евровота съгласно него демонстрира, че е на разположение по-скоро овладяно неодобрение към Европейски Съюз и че са малко по-осъзнати изгодите от неговото действие. По думите на Марчела Абрашева – районен шеф на организация Кантар България, на разположение е невиждано висока поддръжка за участие в Европейски Съюз. „ Над 65% желаят да се развива добре Европейски Съюз и виждат изгоди от участието. Почти 70% смятат, че участието е по-доброто нещо за тяхната страна “. Тези избори демонстрираха, че не всеки сериозен взор значи евроскептицизъм, разяснява тя. Ниската изборна интензивност у нас, съгласно нея не е демонстрация на евроскептицизъм, а по-скоро чувство, че от нас нищо не зависи и че от елементарния жител нищо не зависи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР