Очакванията на Унгария бяха оправдани, така че унгарските власти нямат

...
Очакванията на Унгария бяха оправдани, така че унгарските власти нямат
Коментари Харесай

Унгария пак контра на Брюксел - отказва да участва в увеличаването на Европейския фонд за мир

Очакванията на Унгария бяха оправдани, тъй че унгарските управляващи нямат причина да не поддържат предлагането за финансова помощ за Украйна на срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто в изявление за белгийския ефирен канал VRT.

Унгария няма да наложи несъгласие върху нарастването на Европейския фонд за мир, средствата от който се употребяват за военна помощ за Украйна, само че няма да взе участие в работата му, сподели Сиярто.

Той означи, че от началото на пълномащабната война Унгария е отказала да доставя оръжие на Украйна и не възнамерява да промени позицията си. Унгария обаче няма да се намесва в доставките на други страни.

Унгария е получила гаранция, че Европейската комисия ще изготви годишен отчет, въз основа на който Европейският съвет ще прави рекомендации - по този метод ще има механизъм за инспекция, с цел да се види по какъв начин Украйна харчи парите, добави Петер Сиярто.

Унгария остана единствената страна от Европейски Съюз, която отхвърли да утвърди пакет от финансова помощ за Украйна от бюджета на Европейски Съюз. На 1 февруари, по време на срещата на върха в Брюксел, унгарският министър-председател Виктор Орбан поддържа помощта и всички водачи на Европейски Съюз се съгласиха да провиснал 50 милиарда евро на Украйна.

Споразумението пристигна изненадващо бързо след седмици на опозиция от страна на Унгария, която отхвърли да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната и чиито връзки с Киев бяха помрачени от напрежението поради отношението към към 150 000 етнически унгарци, живеещи в западната част на страната.

След като през декември отблокира достъпа до някои траншове от фондовете на Европейски Съюз на Унгария, Европейската комисия към момента задържа към 20 милиарда евро за Будапеща, чийто водач упреква, че е навредил на демокрацията в страната през 13-те си години на власт. Правителството на Орбан отхвърля тези обвинявания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР