Очакванията на лечебните заведения са свързани с подпомагане най-вече от

...
Очакванията на лечебните заведения са свързани с подпомагане най-вече от
Коментари Харесай

Общинските болници в страната трудно плащат сметките си, в Русе положението е същото

Очакванията на лечебните заведения са свързани с подкрепяне най-много от страната

Повечето общинскиболници в страната изпитват усложнения с заплащането на сметките за ток и газ. Част от тях се оправят с покриването им, само че показват паника, че няма да е задълго и може да се отрази на средствата им за личен състав. Освен по-високите енергийни сметки, лечебните заведения са притиснати и от по-високи доставни цени за храни, консумативи, медикаменти и О2. Очакванията на лечебните заведения са свързани с подкрепяне най-много от страната, защото и общините са в затруднено състояние, откри изследване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната.

Какви са разликите в сметките за сила на общинските лечебни заведения и по какъв начин се отразяват на работата им, ревизираха на място кореспондентите на

Управителят на Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков " в Русе доктор Светослав Дачев изясни, че в случай че през декември 2020 година разноските за електрическа енергия са били 2500 лв., то през декември предходната година те са 7300 лв.. Той посочи, че лечебното заведение ще получи към 1100 лв. отплата поради по-високия ток, само че разходът още веднъж е доста висок. "Нямаме ход. Не можем да си повишим цената на услугата, защото е контрактувана. Така ще би трябвало да вземем от парите за труд, с цел да покрием разноските. Това ще ограничи средствата за в допълнение материално стимулиране ", изясни доктор Дачев.

НЗОК да актуализира цените на клиничните пътеки при повишение на инфлацията, предлага шефът на Комплексния онкологичен център в Русе доктор Камен Кожухаров. По думите му по този начин лечебните заведения ще могат да покриват разноските си при повишение на цените - както в тази ситуация с електрическата енергия. Кожухаров даде образец, че в случай че през декември 2020 година сметката за ток е била 10 000 лв., то през декември 2021 година тя е 13 000 лв..

Най-голямото лечебно заведение в област Благоевград - Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Благоевград, е нараснало разноските си за отопление и ток с към 100 хиляди лв. месечно, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на болничното заведение доктор Огнян Митев. "Ситуацията при нас не е по-различна от тази при ресторантьори и в производството, имаме доста заболели, само че отвън коронавирус пациентите са малко, приходите понижават, а въпреки това разноските се усилват и мъчно се оправяме ", разяснява той. В МБАЛ - Благоевград на този стадий не се обмислят ограничавания, само че се разчита на отплата от страната.

В общинската болница в Гоце Делчев сметките за ток преди година са били към 12 хиляди лв., а сега са сред 36 и 40 хиляди, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на МБАЛ "Иван Скендеров " доктор Петър Филибев. Увеличението е тройно, сходна е обстановката и за сметките за отопление, лечебното заведение може да покрива разноските още месец, добави той. В болничното заведение в Гоце Делчев разчитат на страната, с цел да се компенсират тройно увеличените разноски. По думите на доктор Филибев в тази обстановка не може да се разчита на общините, защото и те изпитват усложнения при покриване на разноските за отопление на учебни заведения и общински здания, осветяване и други.

В МБАЛ "Д-р Димитър Павлович " в Свищов фактурата за декември за електричество е била 54 640 лв., при спестени 4000 киловатчаса електрическа енергия по отношение на същия интервал на миналата година, когато от лечебното заведение са платили 19 хиляди лв. за ток, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на болничното заведение Илиян Венков. Той уточни, че приходите на болничното заведение са напълно от клинични пътеки и в случай че обстановката остане такава, средствата ще бъдат за икономически разноски, а не за нарастване на заплатите на лекарите и медицинския личен състав.

Общинската болница в Казанлък - МБАЛ "Д-р Хр. Стамболски " регистрира съществено нарастване на сметките - два пъти и половина. Пред Българска телеграфна агенция шефът на лечебното заведение доктор Кети Маналова- Владкова изясни, че съгласно изработен разбор за електрическа енергия през 2019 година разноските са били 21 хиляди лв., през 2020 година - 24 хиляди лв., а през 2021 - 52 хиляди лв.. За природен газ през 2019 година разходът е бил 17 700 лв., за 2020 година - 31 600 лв. и за 2021 година - 58 300 лв.. "Изключително мъчно е заплащането на сметките, мисля, че това е последният месец, в който можем да поемем тези високи разноски ", сподели доктор Маналова.

Управителят на Общинската болница в Павликени доктор Ренета Кръстева съобщи за Българска телеграфна агенция, че разчита на помощ от страната, тъй като лечебното заведение се отоплява напълно с електричество. През декември 2020 година, болничното заведение е платила за ток 18 хиляди лв., а за същия месец през предходната година сметката е била 44 хиляди лв..

Директорът на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Карнобат доктор Никола Колибаров, заяви за Българска телеграфна агенция, че разходът за електрическа енергия на лечебното заведение през декември 2021 година спрямо миналата се е нараснал фрапантно - към четири пъти повече. През студените месеци на 2020 година сметките за ток са варирали сред 2 000 и 2 550 лв., а последната фактура за декември 2021 година е 9 940 лв.. "Няма по какъв начин да не платим тока - ще ни пернат шалтера, отговорности към снабдители за медикаменти, консумативи, О2 няма по какъв начин да ги пренебрегнем. За да си плащаме сметките за електричество, евентуално ще се принудим да понижим спомагателното материално стимулиране на лекари и сестри, да бавим заплатите на личния състав, което не се е случвало от години в болничното заведение ", съобщи доктор Колибаров.

Два пъти са се усили сметките за електричество на общинската болница "Св. Иван Рилски " в Дупница, сподели за Българска телеграфна агенция прокуристът на здравното заведение Мария Жейгарова. Разходите са пораснали от 14 на 32 хиляди лв.. "На нищо не разчитаме - да работим и да ни заплащат ", сподели Жейгарова. Тя посочи, че за жалост разноските, които в този момент отиват за енергийни потребности, са за сметка на увеличение на заплати и ново съоръжение за здравното заведение.

Без обезщетения от страната или повишение цените на клиничните пътеки регионалната болница "Д-р Стамен Илиев " в Монтана не може да издържи дълго на високите цени на тока и природния газ, които за последните месеци се усилиха с 2,5 - 3 пъти, съобщи за Българска телеграфна агенция шефът на лечебното заведение доктор Тодор Тодоров. Той заяви, че за момента болничното заведение съумява да разплати сметките си като е въвела оптимално пестелив режим на работа. "Така може да издържим месец, два или три, само че не може непрекъснато да е по този начин. На нашата болница разчитат хора от цялата област Монтана, а постоянно и от прилежащите области. Не можем да оставим пациентите на мрачно и на студено даже за минута, режимът на работа на болничното заведение е 24-часов ", разяснява доктор Тодоров.

Разходите за електрическа енергия са утроени за общинската болница в Тутракан, последната сметка е 24 хиляди лв., а до тогава - сред 6 и 8 хиляди лв., разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Богомил Бойчев, шеф на болничното заведение. По думите му до момента в който няма нов бюджет, бюджетите на лечебните заведения са понижени и новите цени на електрическата енергия се явяват неочакван разход. Няма опция да образуват лична цена на услугата и това предопределя трупането на задължения, добави той.

В Специализираната болница за долекуване, дълготрайно лекуване и рехабилитация в Перник разходът за ток през декември 2020 година е бил 9600 лв., а година по-късно - 21 500 лв.. Пред Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на здравното заведение Емил Ненков изрази безпокойство високите сметки за ток да не доведат до струпване на нови отговорности.

Управителят на Диагностично-консултативен център 1 в Стара Загора доктор Георги Лисичков заяви пред Българска телеграфна агенция, че обстановката е доста тежка и доста мъчно се оправя с заплащането на сметките. През декември 2021 година сметката за газ е над 6000 лв., а на ток доближава 14 000 лв.. За съпоставяне за същия интервал на 2020 година общата стойност на "топлото " е била 5 500 лв.. "До момента плащахме 109 лв. за киловатчас, а през декември цената беше 593 лв. за киловатчат ", добави още медикът.

Управителят на общинската Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести в Стара Загора доктор Камелия Харачерова разяснява за Българска телеграфна агенция, че сметката за газ за миналия декември е надхвърлила 10 хиляди лв., което е близо два пъти и половина повече от платеното същия интервал на 2020 година. От думите ѝ стана ясно, че с изключение на покачването на сметките за ток и газ, са се повишили и доставните цени на всички услуги, които употребява лечебното заведение.

Повече от два пъти са скочили разноските за ток и газ на многопрофилната болница за интензивно лекуване "Д-р Никола Василиев " в Кюстендил. "Не можем да понижим нито топлото, нито да спрем храната и медикаментите. Трябва да се приспособяваме към изискванията и да се оправяме ", разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на болничното заведение доктор Александър Величков. Той уточни, че от 15 хиляди лв. сметка за електричество, разноските в този момент са към 45 хиляди лв.. Разходите за газ са скочили от 20-30 хиляди до 67 хиляди лв.. "Няма смисъл от това да се оплакваме. Разчитаме и на обезщетенията, обещани от държавното управление ", разяснява доктор Величков.

Кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков заяви за Българска телеграфна агенция, че е огромна вероятността болничното заведение да изпадне в неприятно финансово положение. Сметката ѝ за ток от 10 000 лв. е повишена през декември на 28 000 лв., а за отопление на газ - от 6000 лв. на 18 000 лв..

В многопрофилната болница "Св. Анна " във Варна, която е с общинско присъединяване, фактурите за ток от 397 300 лв. през 2020 година, са станали 619 000 лв. през предходната година, разясниха за Българска телеграфна агенция от лечебното заведение. От болничното заведение допълниха, че в случай че през 2020 година за О2 са похарчили 36 360 лв., то през 2021 година сумата към този момент е 76 700 лв., от което бюджетът им е потърпевш съществено.

Ръководството на МБАЛ - Търговище регистрира голям скок в заплащанията за ток и газ, сподели за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф доктор Иван Светулков. Сравнителната информация демонстрира, че до момента в който за декември 2020 година за електричество са били платени 24 000 лв., то за предходната година към този момент са 75 000 лв.. Подобно е ситуацията и със сметките за газ - 18 000 лв. за последния месец на 2020 година и 60 000 лв. за същия интервал на отминалата година. По думите на основния доктор, в случай че не се трансформират бюджетите за декември, които се изплащат през януари, здравното заведение няма да може да действа обикновено. Ще се появят усложнения при покриването на други разноски, добави той.

Многопрофилната болница в Попово е платила два пъти по-високи сметки за ток и газ за месец декември 2021 година, в съпоставяне със същия интервал на 2020 година "Засега имаме средства за покриване и на януарските фактури, само че в случай че не бъдат взети ограничения и нещата продължат по този начин, ще се появят усложнения ", разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на здравното заведение Йовчо Яков. По думите му болничното заведение е платила за последния месец на предходната година 18 000 лв. за газ, при 7000-8000 лв. през миналата. Фактурите за ток пък са се повишили от 10 000 лв. на 28 000 лв.. Яков бе безапелационен, че заплащането на тези консумативи ще се отрази отрицателно върху възнагражденията на работещите медици. Ще има терзания със закупуването на лекарства и обезпечаването на храната за приетите в болница пациенти, добави той.

Болницата в Омуртаг е платилата три пъти и половина повече за ток за декември 2021 година, по отношение на същия интервал на миналата година. Тогава фактурата е била за 6 000 лв., а в този момент - 22 000 лв.. Здравното заведение се отоплява на въглища и това частично облекчава работата му, сподели за Българска телеграфна агенция основният счетоводител на МБАЛ - Омуртаг Десислава Димитрова. По думите ѝ в случай че няма нарастване на цените на клиничните пътеки или друга форма на подкрепяне, болничното заведение ще изпитва съществени усложнения, ще се прибегне към понижаване на други разноски и ще се стигне и до закъснение на заплатите на работещите.

Управителят на МБАЛ - Троян доктор Пенко Бамбов уточни, че през декември 2020 година фактурата за електрическа енергия е била на стойност 9 319 лв., а същия месец на 2021 година - 15 218 лв., което съставлява растеж от 61 %. С толкоз се е повишила и сметката за отопление. Болницата е платила за пропан-бутан през декември 2020 година 10 145 лв., а декември м. година - 16 906 лв.. По думите му лечебното заведение мъчно ще се оправи с нарасналите цени.

Трикратно е увеличена сметката за електрическа енергия на МБАЛ-Тетевен, сподели за Българска телеграфна агенция шефът доктор Невелина Ганева. По думите ѝ през декември 2020 година фактурата е била на стойност 10 хиляди лв., а за същия месец на м.г. е 32 хиляди лв.. Лечебното заведение се отоплява с дърва, чиято цена също доста е скочила. "Много е мъчно, ще се оправим със спестени запаси, само че това е краткотрайно. Всичко се усили - дърва, медикаменти, консумативи, О2, договорите, които сключваме с другите лечебни заведения за обслужване с апаратури ", добави доктор Ганева.

В болница "Проф. Георги Златарски " в Белоградчик за декември 2020 година са платили за електрическа енергия 5 437 лв., против над два пъти повече година по-късно - 11 500 лв. при по-малко ползване, сподели за Българска телеграфна агенция заместник-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Подобно е ситуацията и в многопрофилната болница за интензивно лекуване "Св. Петка " във Видин, която е най-голямото здравно заведение обслужващо популацията на 11-те общини от Видинска област. За декември 2020 година болничното заведение е платила сметка за ток в размер на 20 590 лв., а година по-късно сумата е близо 2,5 пъти по висока - 53 234 лв., сподели за Българска телеграфна агенция Людмил Цветанов, началник "Финансово административни действия " в здравното заведение.

МБАЛ "Рахила Ангелова " в Перник продължава да действа обикновено, макар високите сметки за ток, уточни за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф Анатоли Митов. Четири пъти по-висок е разходът за електрическа енергия през последния месец на предходната година, достигайки 56 000 лв., при 13 000 лв. през декември 2020 година Високата сметка за ток към този момент е платена от здравното заведение. За да се оправи със обстановката МБАЛ "Рахила Ангелова " разчита с изключение на на лични доходи и на обезщетения от страната, както и на спомагателни средства от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Сметката за електрическа енергия на МБАЛ "Св. Иван Рилски " в Разград за декември 2021 година е четири пъти по-висока в съпоставяне със същия месец на миналата година, а два пъти повече са се нараснали разноските за газ, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на лечебното заведение доктор Гечо Жеков. Той уточни, че през 2020 година за 70 000 киловатчаса лечебното заведение е платило 11 500 лв., а за съвсем същото ползване през 2021 година са платени 46 075 лв.. По думите му на този стадий, въпреки и с доста компликации, болничното заведение в Разград съумява да се оправи, само че не се знае докога ще издържи. Има лечебни заведения в страната, които са в доста затруднено състояние, всички разчитат, че казусът ще бъде взет под внимание от способените органи, разяснява доктор Жеков.

В общинската болница в Елхово разноските за ток са се нараснали над два пъти и половина, а тези за газ - над три пъти и половина. Последната сметка за електрическа енергия на лечебното заведение е за 9 хиляди лв., до момента в който преди скока в цените е била всекидневно към 3-4 хиляди лв., заяви за Българска телеграфна агенция шефът на МБАЛ "Св. Иван Рилски " доктор Димитър Помаков. По думите му макар усложненията болничното заведение към този момент съумява да покрие отговорностите си, защото е измежду дребното финансово постоянни общинскиболници в страната с регистрирана облага през последните години. До няколко месеца обаче ще има финансови усложнения - запасите ще се изчерпят, а приходите няма по какъв начин да набъбнат, разяснява шефът на единствената общинска болница в Ямболска област.

Близо три пъти по-високи сметки за ток през декември 2021 година по отношение на същия месец на 2020 година регистрират от "МБАЛ- Ардино " ЕООД, а упованията са януарските да бъдат още по-високи. За декември фактурата е за над 11 хиляди лв., а до момента сме нямали по-висока сметка от 3 500 лв., за който и да е месец ", разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на лечебното заведение доктор Гюнер Осман. Той сподели, че не може да предвижда докога лечебното заведение ще съумява да се оправя с покриване на увеличаващите се разноски, на фона на неувеличена приходна част и добави, че има възможност за задачата да се търсят и други източници на финансиране.

Близо три пъти са се нараснали сметките за електрическа енергия на Военната болница в Сливен, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на МБАЛ-Сливен към ВМА полк. доктор Илиян Комитов. Лечебното заведение се отоплява на централен Топлоелектрическа централа, само че там няма промени в цените и заплащането е на регулярни месечни вноски, уточни той.

Общинската болница в Дулово на практика няма отговорности към електроразпределителното сдружение - последната сметка е от 60 хиляди лв. и тя е към два пъти по-висока, разяснява за Българска телеграфна агенция Янита Андреева, шеф на болничното заведение. Лечебното заведение не може да заплати тази сума едновременно и е реализирано съглашение за разсрочено заплащане.

Болницата в Силистра няма проблеми със заплащането на електрическата енергия, съгласно ръководителя на лечебното заведение доктор Васил Славов. За болничното заведение, която е със 78 на 100 държавно присъединяване и обслужва седемте общини на Силистренска област, проблем е прекъсването на плановия банкет, заради което приходите са със 100 хиляди лв. по-малко от предстоящите.

В общинската МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев " - Момчилград регистрират над два пъти по-високи сметки за електричество. За ноември 2020 година сметката е била близо 2 750 лв. и за декември към 2 840 лв., а през 2021 година фактурираната сума за ноември е към 5 850 лв. и за декември - близо 6 890 лв., сподели за Българска телеграфна агенция доктор Младен Къров, шеф на болничното заведение. Като главен проблем от лечебното заведение регистрират обаче увеличените цени на медикаменти, консумативи, хранителни артикули, като най-осезаема е по-високата цена на кислорода. За лекуване с него през 2021 година разноските са били 90 хиляди лв., от които единствено 13 хиляди лв. са обезпечени от Министерство на здравеопазването по подписан контракт с болничното заведение.

Въпреки завишението на сметките от порядъка на близо три пъти, към този момент плащаме без проблеми и в период, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Иван Иванов, шеф на Общинската болница "Св. Иван Рилски " в Горна Оряховица. Той акцентира, че на този стадий управлението на болничното заведение не е търсило помощ от общината и съумява да се оправя със лични средства. Болницата се отоплява на газ, използва и електрическа енергия на свободния пазар, тъй че не е по-защитена от останалите лечебни заведения, само че все още разполага със лични средства с цел да се оправи с компликациите, посочи той. Д-р Иванов изрази вяра сложните времена да не продължат дълго, тъй като в случай че обстановката продължи и през идващите месеци, лечебното заведение ще изпита компликации и ще потърси обезщетителни механизми за справяне.

Близо три пъти са скочили разноските за електричество и газ в общинската болница "Света Екатерина " в Димитровград за месец ноември 2021 година спрямо 2020 година, заяви за Българска телеграфна агенция шефът ѝ доктор Алдин Карагьозов. По думите му към този момент лечебното заведение се оправя с помощта на финансови запаси от предходната година, които обаче към този момент са стопени.

Главният счетоводител на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Мездра Даниел Коцев уточни, че сметките както за електрическа енергия, по този начин и за газ, са се нараснали три пъти за последния месец на предходната година. Той добави, че към този момент сметките се заплащат постоянно от болничното заведение, само че с всеки месец финансовият запас се топи. Мездренската болница приключи с облага от над 100 хиляди лв. финансовата 2020 година.

Ситуацията е доста сложна, МБАЛ-Девин е с електрическо отопление и за декември разноските за ток надвишават 30 хиляди лв., изясни за Българска телеграфна агенция Радка Грозданова, изпълнителен шеф на болничното заведение. Лечебното заведение съумява към този момент да заплаща сметките за електричество, разчитайки на финансови запаси, само че няма да издържи, в случай че продължат непостижимо високите фактури за ток. Надяваме се на обезщетения от страната, добави шефът на МБАЛ-Девин.

МБАЛ-Златоград не е в тежко положение, плащаме си всички сметки, без значение че са над три пъти по-високи, уточни за Българска телеграфна агенция шефът на общинската болница доктор Людмил Личев. През декември фактурата е за над 11 хиляди лв., а през ноември болничното заведение е платила единствено 5783 лв.. Вярвам и мощно се надявам, че страната ще откри метод да компенсира освен нашата, а всички общинскиболници, съобщи доктор Личев.

С близо 2,5 пъти по-високи са сметките за електрическа енергия на МБАЛ "Св. Петка Българска " в Нова Загора, сподели в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция кметът на общината Николай Грозев. През декември 2020 година е била платена сумата от 12 хиляди лв., до момента в който през същия месец на 2021 година сумата е към този момент 28 хиляди лв.. По думите му болничното заведение е в положително финансово положение, от болничното заведение и общината ще се оправят със сметките за месец януари, само че за идващите месеци би трябвало помощ от страната.

В МБАЛ-Левски сметката за ток през декември 2021 година е три пъти по-висока от тази през декември 2020 година, сподели за Българска телеграфна агенция Евгения Иванова, шеф на общинската болница. По думите ѝ от лечебното заведение към момента имат запаси и покриват отговорностите си, само че няма да устоят дълго.

Кметът на община Белене Милен Дулев разяснява за Българска телеграфна агенция, че общинската болница е в положително финансово положение, заплаща си сметките и към този момент няма проблеми. По думите му лечебното заведение се подкрепя от общината за закупуване на нова техника всяка година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР