Очакваният с голям интерес единствен телевизионен дебат между лидерите на

...
Очакваният с голям интерес единствен телевизионен дебат между лидерите на
Коментари Харесай

Оценки в Германия и по света: Меркел се справи с Шулц в телевизионния им дебат

Очакваният с огромен интерес единствен ефирен спор сред водачите на най-големите партии в Германия - Ангела Меркел (Християндемократичен съюз) и Мартин Шулц (Социалдемократичен съюз), не донесе прекомерно огромни промени в настройките за идните на 24 септември немски парламентарни избори. Според социологическо изследване на ARD 55% от гледалите дебата поддържат Меркел, а 35% - Шулц. Има обаче нещо извънредно забавно - 46% от гледалите дебата декларират, че към момента се двоумят по какъв начин ще гласоподават след 20 дни.
Като цяло дебатът мина с опити на Шулц да уязви разнообразни политики на Меркел, само че немският канцлер съумя да се отбрани своите позиции много безапелационно, сочат първите оценки. В собствен коментар Suddeutsche Zeitung уточни, че Меркел безапелационно се е посочила като водач на държавно управление, което има твърда визия за Германия и за света, до момента в който Шулц е пробвал да играе ролята на " приятеля-съсед ", само че е бил прекомерно стегнат, прекомерно нерешителен и прекомерно неоснователен, без да покаже нужната харизма. " Той не беше конкуренция ", заключва изданието.
За начало Шулц се насочи към политиката на Меркел за банкет на бежанци. Социалдемократът беше безапелационен, че през 2015 година немският канцлер е отворила едностранно границите за бежанци и с това е сложила пред приключен факт сътрудниците си в Европейския съюз. Това беше огромна неточност, настоя Шулц, осведоми БГНЕС. " Миналата неделя Меркел говореше, че в този момент, две години след началото на рецесията, тя би направила всичко по този начин, както през 2015 година. Аз не бих я посъветвал това ", сподели социалдемократът. Меркел обаче още веднъж отбрани решението си и акцентира, че в скоро време Германия няма да предприеме още веднъж такава политика.
Друг аспект от дебата засегна Турция и дейностите на турския президент Реджеп Ердоган. Шулц изрично изиска договарянията за влизане на Турция в Европейски Съюз да бъдат прекъснати. Меркел се съгласи, че мястото на Турция сега не е в Европейски Съюз и даде обещание да търси обща позиция на страните-членки на Европейски Съюз тъкмо в тази тенденция. Все отново немският канцлер не стигна до такава степен да обещае да приключи дипломатическите връзки сред Германия и Турция, както намекваше Шулц.
Шулц не пропусна да засегне и тематиката " Доналд Тръмп ". Социалдемократът съобщи, че американският водач няма да може самичък да урегулира спора към КНДР. В отговор на молба да обоснове своята позиция, той подсети за нападателната реторика на Тръмп в обществените мрежи, за " предубежденията към цели групи от популацията ", за това, че той " не съумя да се дистанцира от националистическите групи " след безредиците в Шарлотсвил.
От своя страна Меркел уточни нуждата да се търсят дипломатически решения на рецесията, в това число с присъединяване на американския президент. " Не мисля, че този спор може да се реши без президента на Съединени американски щати, само че освен това мисля, че е необходим кротичък дипломатически метод ", сподели канцлерът. Меркел съобщи, че ще разисква това с президента на Русия, с президента на Китай, с Япония и Южна Корея, само че и с американския президент”. В същото време Меркел акцентира, че е нужна мощната позиция на Европейски Съюз.
Интересен аспект от дебата беше общата позиция на Меркел и Шулц срещу провеждането на Световното състезание по футбол през 2022 година в Катар. И двамата показаха, че не е добре шампионатът да се организира там - основно поради отбраната на човешките права.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР