Очакваният нисък интерес към втория етап на санирането в България

...
Очакваният нисък интерес към втория етап на санирането в България
Коментари Харесай

Едва 10 блока в Пловдив участват във втория етап на санирането, връщаме 130 млн. на Европа

Очакваният невисок интерес към втория стадий на санирането в България се оправда, като на процедура ще се усвои едвам половината финансов запас за него.  От 307 оферти за цялата страна едвам 10 са от Община Пловдив.  Най-много са кандидатствалите жилищни здания от регион „ Централен ” – 7, на идващото място е „ Южен ” – 2, както и един от „ Северен ”.
Прочетете още
Въпреки че цената на втория стадий на санирането бе 282 млн. лв., общата стойност на предложенията от цялата страна са 152 млн. лв..  Това значи, че над 130 млн. лв. ще бъдат върнати на Европа.

Това, което прави впечатлени е, че междинната цена за енергийно обновяване  на един жилищен блок е 500 хиляди лв.. При първия стадий междинната стойност бе 1,5 млн. лв., а стотици блокове от цялата страна не бяха класирани. Те обаче не са подали за втория стадий, а повода е, че е заложено  20% самоучастие на притежателите. Това значи, че за втория стадий при 500 хиляди лв. план, притежателите би трябвало да обезпечат 100 хиляди лв. за дейностите.

Опитите на страната да трансферира парите от втория стадий към първия, който е за 100% безплатно финансиране удариха на камък. От Министерство на регионалното развитие оповестиха, че от Европейската комисия са дал индикации при създаването на процедурата, че няма да бъдат предоставени спомагателни средства за финансиране на планове, които да се извършват със 100% безплатна финансова помощ.

Предстои оценяване и класиране на предложенията, само че в случай че няма нередности в документите на етажната благосъстоятелност, всички ще бъдат утвърдени.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР