Очакването на дете е най-хубавото и съкровено преживяване. Щастливи мигове,

...
Очакването на дете е най-хубавото и съкровено преживяване. Щастливи мигове,
Коментари Харесай

Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ `Св. Георги` с кампания за животоспасяваща апаратура

Очакването на дете е най-хубавото и съкровено прекарване. Щастливи мигове, смели проекти и искрящи фантазии. Животът придобива нови цветове, линии и необятности. Наближаващото раждане прави нетърпението непостижимо – на кого ще прилича; каква ще е косата му; какъв цвят ще са очите му; добродушно бебе ли ще бъде или ще плаче нощем?

Денят, носещ отговорите, е настъпил, само че към този момент никой не се интересува от тях. Радостта е почернена от тонове боязън, паника и болежка. Защото нещо с детето не е наред! Нещо в съвършеното му телце се е объркало и то се е родило друго. Колко ужасно е това друго? Колко болежка ще му аргументи? Колко тъкмо ще пречи на естественото му израстване? Поправимо ли е?

Това са въпросите на дневен ред, които ужасените родители на деца, родени с малформации, не стопират да си задават в първите минути след раждането. Шокът е толкоз голям, че не би могъл да се съпостави с нищо друго. Изгубване, възприятие за виновност, проваляне, боязън, суматоха, безтегловност, изтощение са единствено част от възприятията, в които се давят родителите, до момента в който се борят сами с преобърнатия си живот.

Но най-страшното чувство на родителите е това, че са сами.

После се срещат с проф. Пенка Стефанова и нейния екип в Клиниката по Детска хирургия към Университетска болница „ Свети Георги “ в гр. Пловдив, и тогава страхът отстъпва място на доверието, болката – на вярата, ужасът – на любовта. Родителите и родените им с разлики деца внезапно попадат в място, което лекува всичко – освен проблемите, само че и душите им.

Успехът на едно лекуване зависи извънредно доста от високия професионализъм, който участва в обилие в тази клиника. Но това, което в действителност подсигурява положителния резултат е любовта. Проф. Стефанова приказва с такава любов за своите сегашни и някогашни пациенти, че човек даже и без да ги познава ги обиква също.

А те са хиляди.

Годишно в Клиниката по Детска хирургия се лекуват и оперират до 3 400 деца, 30% от тях с вродени аномалии. Ано-ректалните аномалии, аномалии на белия дроб, аномалии на гастроинтестиналния тракт, разнообразни тумори са измежду най-честите случаи, с които се борят хирурзите в клиниката.

Друга огромна част от пациентите са с извънредно тежки контузии, получени при разнообразни произшествия. Проф. Стефанова и екипът ѝ ползват извънредно модерни техники и способи, които са използвани единствено в няколко лечебни заведения в света. Повечето от осъществените интервенции са толкоз комплицирани и тежки, че се наблюдават в цялата международна здравна общественост.

Най-малките пациенти са безусловно на часове. Съвместната работа с акушер-гинеколози, микропедиатри, педиатри, генетици дава задоволително информация за аномалиите още преди раждането на детето и за това дали оперативното лекуване е използвано.

„ Това е висшият пилотаж в хирургията и клиниката, в която се вършат невъзможни неща. Няма по-голямо благополучие за лекарите да забележим щастливите детски очи и тези на родителите им “, споделя проф. Стефанова.

Да връща насладата в очите на пациентите си, това здравно заведение прави напълно не неотдавна.

Университетска болница „ Свети Георги “ в Пловдив има вековна традиция. Тя е правоприемник на разкритата незабавно след Освобождението през 1879 година болница на червено-кръстната организация „ Св. Пантелеймон “ – първото крупно болнично заведение в южно-българския район.

Клиниката по Детска хирургия е първото в България профилирано детско хирургическо поделение, основано през 1952 година, където се прави планово и незабавно хирургическо лекуване на деца от 0 до 18 година, както и банкет в изискванията на непрекъсната неотложност. Към клиниката е основано Интензивно поделение, където работят високо профилирани детски анестезиолози, осигуряващи 24-часова реанимационна и интензивна помощ на хирургично болните деца.

Включването на Клиниката по Детска хирургия в акцията „ Избери да окажеш помощ “ на Райфайзенбанк е за закупуване на инсталация за миниинвазивна хирургия при новородени, като децата освен се ще се оперират в клиниката, само че и ще се наблюдават в годините, а родителите ще имат 24-часова опция за реализиране на професионални съвещания с личния състав.

„ Спокойствието на родителите е извънредно значимо за сполучливото адаптиране на децата. Любящото семейство, подкрепящото общество, доверието в лекарите и мощната религия са гаранция за впечатляващи резултати.
Искам да благодаря на българския народ, тъй като той е извънредно благодетелен. Българинът в никакъв случай няма да остави детето си в неволя и прави всичко по силите си за добруването му. А положителното е заразно. То постоянно се връща! “ – уверена е проф. Стефанова.

В навечерието на празниците, Клиниката по Детска хирургия посреща следващите доброволци, пристигнали да окажат поддръжка на дребните пациенти и техните родители. Музикотерапия, артистични действия, спектакъл и креативен работилници са единствено част от дейностите, в които се включват сегашни и някогашни пациенти.

Да си благополучен, че се намираш в болница?! Да, в случай че в нея непрестанно се случват чудеса. А най-голямо от тях е любовта.

УМБАЛ Св. Георги ЕАД

IBAN: BG59UNCR75271054808124

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за заплащане: Избери, с цел да помогнеш;

DMS ANOMALII на къс номер 17 777 за всички оператори
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР