Очакваме пандемията да продължи по-малко от 2 години, обяви ръководителят

...
Очакваме пандемията да продължи по-малко от 2 години, обяви ръководителят
Коментари Харесай

Шефът на СЗО обяви кога очаква да свърши пандемията

Очакваме пандемията да продължи по-малко от 2 години, разгласи ръководителят на Световната здравна организация доктор Тедрос Гебрейесус. Той разяснява приликите сред сегашната пандемия и испанския грип от 1918 година

" Ситуацията в този момент е с повече технологии, несъмнено с повече съгласуваност и вирусът има по-голям късмет да се популяризира, може да се придвижи бързо ", изясни Гебрейесус.

Държавите са по-подготвени да лимитират въздействието на вируса върху живота и стопанските системи, съчетавайки ранно разкриване и реакция за ръководство на инфекциите. " Имаме технологията и знанията, с цел да го спрем ", увери шефът на СЗО.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пандемията от ковид може да завърши през юни, в случай че вси...

Коронавирусът стартира да се популяризира интензивно през декември 2019 година в китайския град Ухан. Ако упованията на СЗО се оправдаят, пандемията би трябвало да завърши до края на 2021 година Пандемията от испанския грип също продължи две години.

Нова фаза на пандемията

Епидемията се трансформира – вирусът към този момент се предава най-често от хора на възраст 20, 30 и 40 години, които не знаят, че са инфектирани, предизвестиха от СЗО. През юли и август делът на по-младите измежду инфектираните съществено се е нараснал, излагайки на риск уязвими групи от популацията по света, в това число възрастни и заболели в гъсто обитаеми региони със слаби здравни услуги.

Наблюдава се скок на инфекциите даже в страни, за които изглеждаше, че вирусът е под надзор. " Това, което следим, не е просто възобновление. Вярваме, че това е сигнал, че сме влезнали в нова фаза на пандемията в Азиатско-Тихоокеанския район ", счита районният шеф на СЗО за Западния Тихоокеански район Такеши Касаи.

Децата – със или без маски?

Според специалисти децата се заразяват с ковид по същия метод, както и възрастните, само че при тях протича доста по-леко. Родителите на деца с онкологични, ревматологични болести и заболяванията на съединителната система и бъбречни такива би трябвало да ги оставят у дома и да обръщат повече внимание на здравословното им положение.

СЗО предлага децата на 12 и повече години да носят маски при същите условия като възрастните, когато не могат да съблюдават отдалеченост от най-малко един метър и в случай че болестта е необятно публикувана в дадена област.



При децата сред 6 и 11 години носенето на маски зависи от редица условия, в това число и от " способността на детето да го прави безвредно и по разпоредбите ", както и да бъде съобразено с евентуалното въздействие на носенето на маски върху образованието и психосоциалното развиване на детето.

Трябва да бъдат регистрирани фактори като съществуването или отсъствието на всеобщо предаване на вируса. СЗО предлага децата на 5 и под 5 години да не носят маски.

При спортни занимания и физически извършения, в това число и игри на площадката не би трябвало да се носят маски, само че би трябвало да се съблюдават ограниченията за отдалеченост и други санитарни ограничения.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР