Очаквам правителството да бъде много по-открито в решенията и действията

...
Очаквам правителството да бъде много по-открито в решенията и действията
Коментари Харесай

Радев: Разпитът на премиера Кирил Петков е форма на институционално изнудване

Очаквам държавното управление да бъде доста по-открито в решенията и дейностите си, съобщи президентът

Аз доста ясно заявих, че в случай че обединението не реализира пробив с решителни промени в правосъдната система, то предишното ще потърси реванш. Точно това виждаме сега. Това разяснява президентът Румен Радев пред публицисти във връзка идния разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков. За мен това е форма на институционално изнудване и аз чакам водачите на партиите в обединението да застанат зад премиера, акцентира Румен Радев.

Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възобновени внезапно. Между президентството и изпълнителната власт има градивно съдействие. Аз чакам държавното управление да бъде доста по-открито в решенията и дейностите си, с цел да снеме всевъзможни подозрения за подмолни решения, изясни Радев.

Президентът Радев разяснява, че е задоволен от обстоятелството, че Конституционният съд е удостоверил уверено импортираното от предходния министър на правораздаването Янаки Стоилов искане към Висш съдебен съвет. Радев дефинира решението на болшинството на Висш съдебен съвет да го отхвърли като неприемливо. Сега остава въпросът дали е пригодно това болшинство от Висш съдебен съвет и аз съм черноглед този състав да вземе рационално решение, добави президентът.

По тематиката за " Булгаргаз " той съобщи, че чака да се изнесе цялостната информация и цялото общество да бъде осведомено с нея.

Президентът разяснява и тематиката за " златните паспорти ". Според него, това е порочна процедура, която би трябвало да се прекрати. От страна на президентството целият развой е безусловно транспарантен. Нещо повече - госпожа Йотова инициира спомагателни инспекции, акцентира Радев.

Президентът отговори и на въпрос за комплицирания разговор със Скопие. Българите би трябвало да бъдат вписани паралелно с останалите елементи от нации, съставляващи нацията на РСМ преди да стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това е моята безапелационна позиция - би трябвало да има ясни конституционни гаранции, съобщи Радев.

Държавният глава участва на формалното дипломиране на 579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицинския университет в София. На събитието са поканени и вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Кирил Петков, здравният министър Асена Сербезова и просветителният Николай Денков.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/289245799799027
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР