Очаквам около 3,2% за миналата година Забавяне на растежа на

...
Очаквам около 3,2% за миналата година Забавяне на растежа на
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Забавяне растежа на икономиката ще има и в България


Очаквам към 3,2% за предходната година

„ Забавяне на растежа на стопанската система ще има и в България. За 2022 година чакам той да е към 3,2%. Прогнозите за тази година са сред 1-1,5%, което е умерено оптимистични. Зависи какъв брой ще е огромна рецесията ”.

Това сподели пред БНР Петър Чобанов от Движение за права и свободи, ръководител на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

И като риск пред българската стопанска система той уточни политическата рецесия, която основава неспособност да се адресират трайно и структурирано икономическите проблеми в страната:

„ Промяната в европейския стопански модел, загубата на евтините първични материали, глобите против Русия. Всичко това въздейства върху европейските стопански системи, най-много върху немската. Имаме продължаващо осуетяване на веригите за доставки и предложение, а заради продължаващите проблеми в Китай имаме неустановеност и съмнение на цените. Това ни слага във високоинфлационна среда, а в нея несигурността се усилва. Колкото по-нестабилна е инфлацията, толкоз по-трудно могат да се вземат стопански решения, в това число и от страна на бизнеса. Забавят се вложенията, което потиска растежа ”.

Според него България се отдалечава от влизане в еврозоната през 2024 година.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР