В Кипър започва да действа електронна кошница за плодове и

...
В Кипър започва да действа електронна кошница за плодове и
Коментари Харесай

Електронна кошница“ за плодове и зеленчуци стартира в Кипър

В Кипър стартира да работи " електронна кошница " за плодове и зеленчуци по самодейност на земедеското министерство в страната.

Според негово изследване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени по отношение на тези на производителите.

Целта на електронната кошница е да се реализира предложение на висококачествени артикули на по-справедливи и по-достъпни цени за потребителите. Много от плодовете и зеленчуците се продават в супермакетите над два пъти по-скъпо в сравнение с от организациите на производителите, демонстрира изследване на министерството.

Новата цифрова платформа " e-Kofini " е първата от поредицата стъпки, които държавното управление подхваща за намаляването на огромната разлика сред цените на производителите и тези в комерсиалната мрежа, които доближават до потребителя, акцентира земеделският министър Мария Панайоту.

В новосъздадената " електронна кошница " влизат 25 съществени плодове и зеленчуци локално произвеждане. Сред тях са домати, краставици, картофи, лук, банани, дини, пъпеши.

Два пъти седмично, в понеделник и четвъртък, специалистите от земеделското министерство ще актуализират техните междинни продажни цени, събрани от приетите организации на производителите и от комерсиалните обекти в цялата страна.

В доста случаи цените на едни и същи артикули са над 2 пъти по-високи в супермаркетите спрямо предлаганите от производителите, установи отчет на земеделското министерство.

Рекордното покачване със 170% е открито при локалните банани, които се продават от производителите приблизително за 0,50 евро за кг, а в магазините потребителите заплащат за тях по 1,35 евро.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР