„Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания.

...
„Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания.
Коментари Харесай

Гешев преди ВСС: Правосъдният министър уронва престижа на съдебната система


„ Очаквам да повиша равнището си на правни и общи познания. На предходното съвещание на Висш съдебен съвет разбрах, че по право вземам участие във Висшия правосъден съд, а не във Висшия правосъден съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана макар измененията от някогашния министър на правораздаването Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушение. Разбрах, че прокуратурата води правосъдното разследване, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има законодателна самодейност. Ако подаря разкази на Йовков на неправителствена организация, в случай че изтъквам вярно по памет министъра на правораздаването, това съставлява „ враждебно и надменно отношение към неправителствена организация. Така че чакам да повиша общата си просвета “.

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев преди началото на Пленума на Висш съдебен съвет, който взема решение за предварителното му освобождение.

„ Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. В името на българската държавност, или каквото да е останало от нея, вместо министърът на правораздаването да обикаля студия и най-вероятно да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, които евентуално уронват престижа на правосъдната власт – тези свои изказвания да ги изрази в Пленума на Висш съдебен съвет, а не да мълчи. Иначе по този начин няма причини нито за така наречен правосъдна промяна, нито за отстраняването на основния прокурор “, съобщи Гешев.

„ Надявам се това да не е повода, а точно че нямат каквито и да е било причини нито за по този начин наречената правосъдна промяна, нито за по този начин нареченото премахване на основния прокурор “, добави основният прокурор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР