Очаква се ветото на президента Румен Радев върху измененията и

...
Очаква се ветото на президента Румен Радев върху измененията и
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Заради протести хората остават на регулирания пазар за ток?

Очаква се ветото на президента Румен Радев върху промените и допълненията в Закона за енергетиката, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година, да бъде почетено от народните представители. Причината за това е почналата подготовка за митинги, научи Lupa.bg.



Експерти сигнализират, че цената на тока на едно семейство ще стигне 1000 лева при излизането на свободния пазар.

Юристът Даниел Божилов от името на Български съюз за директна народна власт (БСДД) е изискал от президента да наложи несъгласие върху закона, който ще задължи семействата да купуват безценен ток.



 „ Няма условие от Европа това да се случи в този момент. Миналата година видяхме изключителния правилник на Европейска комисия 2022/1854, който остави битовите консуматори на контролирания пазар, както и даде опция на дребните и междинните предприятия да се върнат към предходното си състояние. Само че нашите ръководещи не разрешиха това да се случи. Полза от либерализирания пазар имат трите ЕРП-та, както и Ковачки “, уверен е Божилов.

„ Премиерът Денков ни убеждава, че фамилиите няма заплащат безценен ток. Това не е правилно. Ето кварталният магазин в моя регион сега заплаща 400 лева за ток, а преди 2019 година – 100 лева Виждате ли каква е разликата?! Така че няма по какъв начин да не се оскъпи новата услуга “, твърди юристът.



Тази седмица президентът Румен Радев наложи несъгласие върху промените и допълненията в Закона за енергетиката. Законът се е отдалечил от задачите на обществената страна, а неговото приемане не е съпроводено с пълноценна оценка на въздействието, макар че се вкарват положения, директно засягащи благосъстоянието на българските жители и устойчивостта на енергийната система, акцентира в претекстовете си президентът. 

„ Стандартът на живот на болшинството от българските жители остава най-ниският в Европейския съюз, а плануваните промени биха могли още повече да затруднят точно хората, които така и така мъчно посрещат базовите си житейски разноски “, споделя президентът.

В закона се предлага регламентирането на временен пазарен модел, който ще влезе в действие от юли 2024 година посредством компенсиране на битовите консуматори и ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на дребно, т.е. до края на 2025 година, което допуска отпадане на компенсирането за битовите консуматори към тази дата. Към момента обаче към момента има забележителна разлика в ценовите равнища на контролирания и свободния пазар на електрическа енергия на дребно. Реално, уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар би трябвало да се случи в границите на къс интервал от 18 месеца, което рискува да докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 година

Въпреки че не оспорва нуждата от нормативни промени според поетите от страната ни задължения към Европейския съюз, президентът напомня, че точно европейското право разрешава и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Прекалено лимитираната формулировка за енергийна беднотия, неяснотата в обезщетителния механизъм и несигурността за съществуването на задоволително средства за подкрепяне на нуждаещите се, не подсигуряват в задоволителна степен постигането на тази цел. 

Румен Радев предизвестява, че заличаването на фигурата на публичния снабдител и премахването на енергийния микс може да провокира прекъсване на произвеждане на електрическа сила от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и ще заплаши действието на „ Мини Марица-изток “ още в средата на идната година.

„ Ново разискване на признатия на 5 октомври т.г. Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е опция за народните представители наново да преценяват както параметрите на промяната, по този начин и механизмите за подкрепяне на засегнатите “, приканва народните представители президентът.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР