Очаква се спасяването на Credit Suisse от UBS да доведе

...
Очаква се спасяването на Credit Suisse от UBS да доведе
Коментари Харесай

Придобиването на Credit Suisse от UBS излага на риск десетки хиляди работни места



Очаква се спасяването на Credit Suisse от UBS да докара до съкращения на десетки хиляди работни места, като финансовият бранш на Швейцария към този момент се приготвя за тежък удар от противоречивото придобиване, оповестява " Файненшъл таймс ".

Вътрешният бизнес на Credit Suisse и нейната капиталова банка, които общо имат над 30 000 души личен състав, се чака да понесат тежестта на съкращенията, съгласно източници, осведомени с проектите на UBS.

Тези източници на финансова издание прибавиха, че е прекомерно рано да се дефинира какъв брой чиновници ще си отидат, само че може да са до една трета от общо 120-те хиляди работни места в комбинираната банкова група, защото UBS закрива огромна част от капиталовата банка и отстранява припокриващи се функции в Швейцария.

" Поглъщането заплашва съкращения на работни места в мащаб, който пазарът на труда в банковия бранш не може да поеме ", съобщи във вторник Асоциацията на банковите чиновници на Швейцария, призовавайки съкращенията да бъдат отсрочени до края на годината. " Задава се стихия и никой не знае дали ще бъдат хванати в нея ", сподели асоциацията на конференция във вторник.

Най-големите профсъюзи в Швейцария също настояха UBS и Credit Suisse да спрат всички съкращения на работни места до края на годината.

Асоциацията, дружно с мощната Швейцарска федерация на профсъюзите, приканиха за неотложно съставяне на работна група, която да следи всички съкращения в обединената банка.

Те прибавят, че в случай че парите на данъкоплатците се употребяват за избавяне на бизнес, тогава чиновниците заслужават първокачествен приоритет. " Спасяването на банки би трябвало да значи и избавяне на работни места ".

Сделката от уикенда по закупуването на Credit Suisse от UBS на стойност 3,0 милиарда швейцарски франка (3,25 милиарда долара) беше подложена на критика поради загубите, понесени от притежателите на облигации и неналичието на гласоподаване на акционерите за сливането.

Credit Suisse, в която в края на 2022 година работеха малко над 50 000 души, към този момент беше в средата на огромна акция за редуциране на работни места, като от началото на годината до момента бяха съкратени 4000 позиции.

Но се чака поглъщането да докара до загуба на работата на доста от 17-те хиляди капиталови банкери на Credit Suisse, защото UBS закрива по-голямата част от подразделението.

UBS, която има 74 000 чиновници в международен мащаб, също ще се стреми да отстрани припокриващи се функции на Credit Suisse в Швейцария, да затвори клонове и да понижи личния състав на административни позиции, съгласно хора, осведомени с проектите, представени от " Файненшъл таймс ".

В диалог с анализатори в неделя вечерта след оповестяването на договорката, основният изпълнителен шеф на UBS Ралф Хамерс сподели, че ще се опитат да свият разноските с 8 милиарда $ годишно до 2027 година, като 6 милиарда $ ще дойдат от понижаване на личния състав и 2 милиарда $ от разноските за ИТ.

През предходната година Credit Suisse е похарчила 8,8 милиарда швейцарски франка за разноски за личен състав.

В бележка до личния състав в понеделник основният изпълнителен шеф на Credit Suisse Улрих Кьорнер и ръководителят Аксел Леман споделиха, че към момента не са взети никакви решения по отношение на работни места.

" Ние ще работим старателно и с темпове през идния интервал, с цел да идентифицираме кои функции могат да бъдат наранени. Когато е належащо, ще споделяме със засегнатите лица в сходство със характерните за страната насоки и политики ", споделиха двамата.

Очаква се придобиването да завърши през втората половина на годината.

Ethos Foundation, която съставлява швейцарски институционални вложители, които групово имат сред 3% и 5% от двете банки, пък съобщи, че оказва напън върху швейцарските управляващи и UBS да отделят вътрешния бизнес на Credit Suisse, в който работят малко под 17 000 души.

" Това ще резервира работните места и ще поддържа здравословна конкуренция, което ще подсигурява вярното действие на нашата стопанска система ", показаха от Ethos Foundation.

Отделно, Асоциацията на швейцарските банкови чиновници прикани мениджърския екип на Credit Suisse да сътвори работна група за ръководство на риска от всеобщи съкращения на работни места.

" Има огромен залог във връзка с към 17 000 чиновници на Credit Suisse в Швейцария и по този метод и за нашата национална стопанска система ", показват от асоциацията.

По обявата работи: Явор Римски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР