Очаква се скок на рентите за забравени ниви, известни като

...
Очаква се скок на рентите за забравени ниви, известни като
Коментари Харесай

Очакват скок на рентата за забравени ниви

Очаква се скок на рентите за забравени ниви, известни като „ бели петна “. Това излиза наяве от предлагането на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), които упорстват за нов метод на пресмятане на този тип ренти.

Текстовете бяха признати на работна група във вторник, а ден по-късно се разискват в uомисията по земеделие в Народното събрание, която гледа на второ четене проектозакона за собствеността и използването на земеделските земи. 

Предложението на НАЗ е утвърдено и от Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ), които до този миг опонираха съвсем на всички текстове в проектозакона. Това значи, че чакат позитивни промени за притежателите на ниви, в случай че се гласоподава предлагането. Това разяснява Илия Проданов, ръководител на НАЗ, пред „ Телеграф “.

Той изясни най-общо, че до този миг цената на рентните вноски, които дължи арендаторът, се е определяла на база на повече от половината контракти, регистрирани в общинската работа по земеделие. Зърнопроизводителите обаче оферират вноската да се пресмята на база на всички контракти.

Така ще има доста по-голяма бистрота и правдивост, тъй като при пресмятане на сумата ще бъдат взети поради всички ренти, а не определени, е един от изводите от препоръчаните промени.  

Илия Проданов добави, че по закон отминалостта за заплащане на непотърсени ренти от забравени ниви е 5 години.

Въпреки това притежателите могат да желаят парите си за всички години, в които не са ги получавали, сподели той.

По думите му  това е допустимо, тъй като няма механизъм по какъв начин да се употребят непотърсените ренти и по тази причина сега страната съхранява голяма сума от тези средства.

Шефът на НАЗ добави, че притежателите на земи няма да пострадат по никакъв метод от идните промени при годишните съглашения, съгласно измененията в проектозакона. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР