Очаква се повишение на лихвите заради високата инфлация, която е

...
Очаква се повишение на лихвите заради високата инфлация, която е
Коментари Харесай

Икономист: Очаква се повишение на лихвите заради инфлацията


Очаква се покачване на лихвите поради високата инфлация, която е едно от провокациите освен в България, само че и в цяла Европа, и в Съединени американски щати. Това означи в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов.

„ Това ще бъде един преход от супер ниски лихви към едни по-умерени, по-високи лихви, по този начин, че с това ще би трябвало да се оправя идващият шеф на Българска народна банка “, предвижда той.

„ Виждате кредитната агресия по какъв начин се форсира, изключително при ипотечните заеми - към този момент има опасности за балон на жилищния пазар. Това нещо явно банките сами не желаят да го спрат, би трябвало регулаторът да наложи по строги ограничения “, счита икономистът.

Според Георги Ангелов идващият шеф на Българска народна банка ще би трябвало да се сблъска със с банковата система. „ Трябва да има мощ и тази самостоятелност да може да постанова неща, които не са известни измежду банковия бранш “, уточни той.

Икономистът разяснява и подписания от съветския президент декрет за разпоредбите за търговия с газ с вражески страни.

„ След доста терзания, указът се оказа нещо напълно друго от това, което всички се притесняваха. Ще продължи заплащането в евро, а „ Газпромбанк “ ще обръща еврото във в рубли служебно. Тоест няма да има потребност ние да търсим някъде рубли. Руската страна търси алегорична победа - да покаже, че не е на колене, че може и тя да постанова някакви условия на запада. От друга страна действително тя не може да спре кранчето, тъй като има потребност от тази валута. Това поддържа съветската стопанска система, тъй че се търси един компромис - хем западът да продължи да заплаща във валута, хем това да се показа като заплащане в рубли посредством служебно превалутиране в „ Газпромбанк “, изясни Георги Ангелов.

За рухването на мораториума върху цените на тока, той уточни, че не би следвало да има нарастване за семействата.

„ Заради огромния експорт и огромното търсене на ток, енергийните компании вършат тази година и предходната големи свръхпечалби. Тоест няма потребност от в допълнение нарастване на цената на тока. За семействата няма никаква причина да се подвига тока. Аз даже считам, че може леко да се да се понижи, точно тъй като са толкоз печеливши енергийните компани и безусловно вършат милиарди “, изясни Георги Ангелов.

Според него цените на храните са високи и компенсацията би трябвало да бъде през покачването на приходите, на пенсиите, на заплатите, с цел да може в действителност да не пада покупателната дарба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР