Очаква се инфлационният натиск да отстъпи до края на 2022

...
Очаква се инфлационният натиск да отстъпи до края на 2022
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

Очаква се инфлационният напън да отстъпи до края на 2022 година, началото на 2023 година, уточни ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя даде тази оценка в оповестено през днешния ден изявление за в. " Нешънъл " - главният англоезичен вестник в Близкия Изток, заяви представителството на МВФ в България.

Инфлацията сега е проблем, " тъй като се отразява на популацията и бизнеса и може да докара до стягане на финансовите условия ", сподели Георгиева. Тя се дефинира като " внимателен оптимист " по въпроса за разрешаване на разстройствата по веригата за доставки, което би могло до отслаби инфлацията. Ръководителката на МВФ предизвестява, че други фактори, като климатични шокове, биха могли да окажат въздействие върху цените на храните.

" Надявахме се да имаме повече набран ритъм за възобновяване през 2022 година, само че още през последния месец на миналата година видяхме, че тази инерция отслабва, тъй като двата огромни мотора на растежа на международната стопанска система - Съединени американски щати и Китай, се забавяха, а по-късно ни удари (вариантът на ковид - бел. ред.) Омикрон ", сподели Георгиева.

По думите й светът ще би трябвало да се приспособява към това да бъде " предразположен на шокове ".

Въпреки неразбираемите вероятности съгласно шефа на МВФ има защо да бъдем оптимисти.

" Научихме се по какъв начин да действаме с пандемията към себе си, задействахме нашите учени, с цел да осигурим отбрана на хората си, в този момент сме по-ефективни с всяка (следваща) вълна, която идва, и рестриктивните мерки, които предизвиква, са по-леки ", акцентира тя.

Макар Георгиева да е оптимист, че въздействието на вируса ще отслабва, тя показва други опасения и главния за неустановеност.

Приоритетите на МВФ за 2022 година включват подкрепяне на хората и страните да се оправят с последствията от продължаващата към този момент трета година пандемия, сподели госпожа Георгиева.

Друг проблем съгласно нея е достъпът до финансиране, само че акцентира, че Фондът е подготвен да поддържа тези, които се нуждаят от средства.

" По време на тази рецесия предоставихме близо 170 милиарда $ финансиране на 90 страни. Направихме нещо удивително, което сплоти членовете ни за историческо систематизиране на специфични права на тираж от 650 милиарда $, това е инжекция за световната стопанска система ", сподели тя за изданието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР