Обявената визита на Сергей Лавров в Сърбия получи очертанията на

...
Обявената визита на Сергей Лавров в Сърбия получи очертанията на
Коментари Харесай

България, Черна гора и РСМ са затворили небето си за Сергей Лавров. Митрофанова потвърди

Обявената аудиенция на Сергей Лавров в Сърбия получи очертанията на политически трилър с детайли на " дипломация под масата ", без никаква виновност от страна на формален Белград.

Това като оповестява, че Черна гора, Република Северна Македония и България са затворили въздушното си пространство за самолета на съветския посланик №1.

България е отказала въздушен кулоар за съветския държавен аероплан, с който съветският външен министър Сергей Лавров трябваше да дойде в Сърбия. Това

" Мога да потвърдя, че българските управляващи не са разрешили прелитането на самолета с министър Сергей Лавров, който трябваше да лети до Сърбия, през въздушното пространство на страната ", съобщи Митрофанова.

По неофициална информация на " Новости " идването на високия посетител от Москва е под огромен въпрос. Това удостовери на процедура думите на президента на Сърбия Александър Вучич, който преди дни обществено разгласи, че нещата са комплицирани по отношение на плануваното идване на министъра на външните работи на Руската федерация.

В. " Вечерне новости " разгласява и документа, с който Черна гора не разрешава прелитането на самолета.

Не е изключено към ограниченията против Лавров да се причисли и Босна и Херцеговина, отбелязва изданието,

А министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич е декларирала пред телевизия Pink, че президентът Александър Вучич е бил заставен персонално да се заеме с логистиката на визитата на съветския външен министър.

Заради новата обстановка президентът на Сърбия ще се срещне с съветския дипломат Александър Боцан-Харченко на следващия ден от 10 часа в постройката на Президентството, написа още " Вечерне новости ".

Преди дни Москва заяви, че Сергей Лавров ще посети Сърбия на 6-7 юни и ще организира срещи със сръбския президент Александър Вучич и сръбския външен министър Никола Селакович. След това Лавров трябваше да направи работно посещаване в Анкара на 8 юни, където бе планувано да организира диалози с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

В събота президентът Александър Вучич разгласи, че обстановката с визитата на съветския външен министър " се усложнява доста ".

" Усложнява се, несъмнено, че се усложнява, още не съм подготвен да приказвам за това, само че да - усложнява се, въпросът е по какъв начин ще пристигна … ще забележим ", сподели Вучич, представен от сръбската преса.

Запитан " ще бъде ли неприятна вест " в случай че немският канцлер Олаф Шолц не пристигна в Белград, което медиите оповестиха, че ще стане на 10 юни, Вучич отговори утвърдително.

На 10 юни канцлерът Олаф Шолц идва на Балканите, като се чака да посети София, Атина, Белград, Прищина, Скопие и Сараево. Според немски медии той ще разиска с Вучич " връзките му с Русия " и ще опише в детайли " европейското бъдеще " на Сърбия, в случай че тя не поддържа общоевропейската политика на наказания.

Според специалисти визитата на Сергей Лавров в Белград в този миг е същинско предизвикателство против Европейски Съюз и международната общественост.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР