Обясни и защо заминава за САЩ. Уверявам ви, че няма

...
Обясни и защо заминава за САЩ. Уверявам ви, че няма
Коментари Харесай

Николай Денков ще представя в САЩ резултатите от управлението у нас, но не каза пред кого

Обясни и за какво отпътува за Съединени американски щати. " Уверявам ви, че няма да отида на пътешестване, което не си коства, във връзка с наличие на диалозите. Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като подобен. Отивам в Съединени американски щати да показва целите и резултатите от ръководството на България. Когато се осъществя тази командировка и се върна - ще се доклада. Когато някой е споделил нещо, което не е на база на държавната информация, няма по какъв начин да вляза в такава полемика ", добави още министър председателят Денков.

По-рано, по време на блицконтрола, той изясни същото и на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, който попита " каква тъкмо е задачата на екскурзията, която ще предприемете идната седмица ".

" За първи път слушам, че формалното посещаване на един министър-председател в партньорска страна може да се назова екскурзия. Това може да се назова опит за операция ", реагира Денков. И даде обещание: " Отчет ще ви дам, откакто мине съответната командировка ".

" Когато отиваш в страна, без публични срещи, това е публична екскурзия, не публично посещаване. Защо тогава вашите сътрудници не ви одобряват? Не е ли унизително да наемате лобистка компания, с цел да се молите за срещи? ", репликира Костадинов. И акцентира, че неговите сътрудници го посрещат и го чакат по летищата, когато отива на посещаване на открито. " И в случай че се пробвате да измиете очите с всякакви неофициални срещи и общности, това е апотеоз на вашия неуспех, това ваше екскурзионно пътешестване до Вашингтон ", заключи водачът на " Възраждане ".

" Очевидно е, че ще имам срещи, другояче нямаше да пътувам. Вашите мнения идват от медийни изявления, не е съществено да се приказва по медийни изявления. За първи път слушам, че срещата с разнообразни общности е нещо, което не е хубаво, тъй че си върнете думите обратно ", обърна се към Костадинов министър председателят.

В коридорите обаче и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов повдигна за втори следващ ден тематиката за държавното посещаване в Съединени американски щати, като попита за какво е нужно да вървят там и да харчат държавни пари министри, които единствено преди седмица-две са се завърнали от Съединени американски щати. Борисов означи още, че когато от ПП-ДБ седнат пред камината на Белия дом, тогава ще могат да се мерят с него, като подсети той самият какъв брой пъти е бил посрещан във Вашингтон.

За ротацията

" Аз предложих да се срещнем с Борисов. Отдавна не сме имали среща и е добре да стартираме да си приказваме непосредствено, а не през медиите. Теми има за разискване - по какъв начин вървят диалозите за ротацията, оценка на министрите. Бих могъл да му опиша по какъв начин е минал Европейския съвет през вчерашния ден ", разяснява пред медиите в коридорите на Народното събрание министър председателят Николай Денков.

" Подкрепям господин Борисов. Ротацията не е непременно " , съгласи се той с думите на водача на ГЕРБ. И изясни какви са изискванията, с цел да се извърши контрактуваното сред сътрудниците от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

" Ротацията ще се случи, когато имаме ясни гаранции, че ще продължи работата по управническата стратегия. Когато е ясно, че България ще продължи да се развива като проевропейска страна, която поддържа европейските цели. Държава, която се бори за увеличение на приходите и понижаване на неравенството. Това са задачите, за които ние се борим. Ако можем да ги осъществяваме ще има ротация. Ако не можем - няма да има ", отсече Денков.

По думите му все още няма закрепен състав на Министерския съвет. " Ще научите имената тогава, когато има единодушие за тях. Това включва и моята позиция, също така, че ще бъда вицепремиер, каква друга позиция ще заема. Оценката на министрите ще става във връзка с осъществяването на тяхната стратегия ", уточни Николай Денков.

За регулаторите

Премиерът отбрани Кирил Петков за изявлението му, че съставът на Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да бъде заменен час по-скоро. Думите му, че Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди договорката сред " Юнайтед груп " и " Булсатком " преди да се е произнесъл регулаторът, бяха разтълкувани и от комисията, и от компанията като политическа интервенция в работата на самостоятелен регулатор. 

" Това, което е споделил Кирил Петков, е същото, казано по различен метод - никой не оспорва, че Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да реши и че би трябвало да бъде аргументирано, никой не го оспорва ", разяснява министър председателят. Според него е обикновено " да желаеме решението да бъде обосновано от позиция на съперниците ". Той разяснява и срещата на Петков със Спас Русев. " Ако е желал да крие нещо, е нямало да прави среща на това място. Комисия за защита на конкуренцията е самостоятелен орган и би трябвало да си аргументира решението - това е споделил Петков ", е тълкуванието на министър-председателя. По думите му, по време на диалозите с сътрудниците в ръководството за попълването на регулаторите " всеки има право да предлага хора, които ще бъдат оценени ".

За инфлацията

" Ние в нашия район сме отличниците, една от дребното страни, в които покачването на приходите е по-голямо от инфлацията ", сподели по време на блицконтрола в отговор на Има Такъв Народ министър председателят, като регистрира, че у нас тя е в най-ниски стойности.

" Благодарение на Асен Василев България е една от дребното страни, в която хората живеят малко по-добре от другите страни ", добави той. Денков цитира и социологическите изследвания, които доказвали, че хората у нас са малко по-щастливи от тези на други места.

" Да ви напомня ли по какъв начин вие страхувахте българското общество, че ще банкрутира страната? Какво се оказа най-после, че дефицитът е 2,2%, макар увеличените обществени разноски ", обърна се той към Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

" Гледам по какъв начин се пързялате хлъзгаво, очевидно сте се намазали с творбата си ", отвърна Тошко Йорданов. За 3 години - 49 милиарда държавен дълг, това е похвала! Да, с помощта на некадърника Асен Василев. Ако някой в тази страна живее по-добре, сигурно има двама - Асен Василев и Даниел Лорер, тъй като направиха идеална договорка ", упрекна депутатът от Има Такъв Народ.

Денков репликира:  " Трогателно е по какъв начин коментирате стопански тематики, като държавния дълг ".

" България е още веднъж един от отличниците с дълг от 21,3% по отношение на Брутният вътрешен продукт и той не е повишен, тъй че България може да се гордее с финансовата политика. Единственото, с което би трябвало да завърши, е да влезе в параметрите на инфлацията ", съобщи още Николай Денков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР