Обвиняван е, че лъже, че разделя хората, че е некомпетентен

...
Обвиняван е, че лъже, че разделя хората, че е некомпетентен
Коментари Харесай

Въпреки всичко и всички: причините за успеха на Борис Джонсън

Обвиняван е, че лъже, че разделя хората, че е незапознат - няма значение, той е любимецът на крайните консерватори за идващ английски министър председател, тъй като в тази битка за властта Борис Джонсън има един основен коз: Брекзит.

Бившият кмет на Лондон изигра съществена роля в акцията за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз на референдума през юни 2016 година Това, което му печели доверието на твърдолинейните тори през днешния ден, е обещанието му да осъществя Брекзит след неуспеха на Тереза Мей.

За разлика от него противникът му, външният министър Джереми Хънт, страда от обстоятелството, че е " новопокръстен " в идеята на Брекзит. Отначало той защитаваше оставането в Европейски Съюз по време на акцията за референдума, след това промени мнението си в края на 2017 година, както изясни - поради " арогантното " отношение на Брюксел на договарянията.

Борис Джонсън има " поддръжници тук-там, доста отдалечени от Лондон, където хората са доста недоволни, че са дали своят вот за Брекзит, а той още не се е състоял ", въпреки че в началото бе очакван за 29 март, изяснява пред Агенция Франс Прес неговият биограф Андрю Гимсън.

160-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат един от двамата претенденти до края на месеца. Тази седмица те започнаха да получават бюлетините за гласоподаване. И това, което ги води, е Брекзит: 54 на 100 от тях заявиха, че са подготвени поради него да жертват партията, а 61 на 100 - да понесат забележителните стопански последствия, съгласно изследване на " ЮГов " от предишния месец.

Според друго изследване, оповестено предходната седмица, 90 % имат вяра, че Борис Джонсън ще извърши до дъно обещанието си за излизане от Европейски Съюз без съглашение, в случай че не успее да предоговори проекта за Брекзит, контрактуван от премиера Тереза Мей, против 27 % за Джереми Хънт.

" Борис е считан за същинския " Брекзитър ", който ще изведе Англия (от ЕС) без договорка ", акцентира Антъни Уелс, шеф на политическите проучвания в института " ЮГов ".

 Борис Джонсън и Джереми Хънт
© Reuters

Борис Джонсън и Джереми Хънт

55-годишният Борис Джонсън се кандидатира за премиерския пост даже още преди Тереза Мей да разгласи оставката си на 24 май. Оттогава наблюдаващите дебнат за гафа, който би могъл да спре похода му към властта. Но някогашният началник на английската дипломация ограничи медийните си изяви, с което си навлече обвинявания, че бяга от дебата за тактиката си за Брекзит, оценена от критиците му като прекомерно обща. Той избегна и въпросите след домакински скандал с партньорката си през юни, за който добросъвестни съседи подали сигнал в полицията. Поддръжниците му бързо му простиха абсурда.

" Единственото, което има значение е, че този другар ще осъществя Брекзит ", съобщи пред Агенция Франс Прес Хаснаин Ахмед, 23-годишен софтуерен анализатор, на неотдавнашна среща на Консервативната партия в Бирмингам.

 Въпреки всичко и всички: аргументите за триумфа на Борис Джонсън
© Reuters

" БоДжо " в действителност очарова публиката си със своята харизма и възприятие за комизъм и съумява да отклони вниманието и рецензиите с спонтанни смешки или неуместни анекдоти.

" Борис не дава отговор доста добре на въпроси, само че пък Джереми Хънт е по-скоро отегчителен ", преценя Ричард Таскър, водач на локална консервативна асоциация. " Ще гласоподавам за Борис, тъй като той е най-хубавият избор, с цел да сплоти още веднъж нашата велика партия. "

Страхувайки се от предварителни избори, в случай че блокирането на Брекзит продължи, крайните консерватори мислят, че той е кадърен да сплоти партията им, разграничена сред поддръжници и съперници на Брекзит без отстъпка.

През 2008 година, а по-късно и през 2012 година, Джонсън беше определен за кмет на Лондон със обществено демократична и проимиграционна стратегия. После възприе напълно различен звук по време на референдума през 2016 година, да вземем за пример като защитаваше ограничението на имиграцията или цитираше неточни данни за цената на участието на Англия в Европейски Съюз. Освен това шокира доста британци, сравнявайки забулените мюсюлманки с " пощенски кутии ", въпреки че неговата платформа в действителност защитаваше свободата човек да практикува религията си посредством облеклото.

Представяйки се като победител, той " почива на лаврите на предишните си триумфи ", отбелязва Антъни Уелс. Все отново " това въобще не понижава неговата харизма и макар че сега не е известен " отвън партията си, " мнозина (консерватори) имат вяра, че щом е съумял преди, значи ще успее още веднъж ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (602)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР