Обвиняемите за най-голямата фабрика за контрабандни тютюневи изделия /по определението

...
Обвиняемите за най-голямата фабрика за контрабандни тютюневи изделия /по определението
Коментари Харесай

Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

Обвиняемите за най-голямата фабрика за контрабандни тютюневи произведения /по определението на премиера Бойко Борисов/ се разминаха с мижави присъди, и то с помощта на прокуратурата. В петък съдът утвърди подписаните съглашения сред държавното обвиняване и арестуваните при спецакцията в пловдивското село Труд осем чужденци и четирима българи. Въпреки че цената на иззетите цигари надвишава 2 млн. лева, а самият Борисов съобщи, че държавният бюджет е губел месечно сред 15 и 20 млн. лв. от активността на цеха, 2/3 от подсъдимите получиха условни присъди. Осъдените дейно пък няма да лежат повече от година и 4 месеца.

Седмина от обвинените са украинци, един е молдовец, а четирима са българи. Единадесет от тях са с наложена мярка " Задържане под стража " към този момент 4 месеца. Задочно упрекнат е и ръководителят на групата - Антон Арабаджиев, който от няколко месеца се търси.

Подсъдимите бяха обвинени за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане на незаконни тютюневи произведения за разпространяване. Всички те обявиха пред съда, че са неосъждани, признават виновността си и са съгласни да сключат препоръчаните им от прокуратурата съглашения. Така осемте чужденци се разминаха с условни присъди, като няколко години няма да могат да упражняват активност, обвързвана с тютюневи произведения. Забраната им да напущат страната е вдигната.

Единствено четиримата български граждани получиха ефикасни присъди - сред 1 година и 1 година и четири месеца. " Съдът намира, че по този начин импортираните съглашения не опонират на закона и морала ", реши съдията по делото. Постановлението не може да бъде обжалвано.

Наблюдаващи прокурори по делото са Кирил Пейчинов и Николай Димитров. Пред " Сега " Димитров изясни, че сключването на съглашения сред държавното обвиняване и подсъдими е естествена процедура, която е написана в закона. Чужденците са получили условни присъди, защото не са осъждани. Не е ясно обаче за какво тази логичност не е приложена и във връзка с българските жители, които също нямат предходни присъди. На въпрос дали прокуратурата би могла да реализира по-големи санкции, в случай че не беше сключила съглашения, Димитров отговори: " Никой не може да каже какво щеше да реши съдът. Можеше и да ги оневини ". " Хората си мислят, че условните присъди са едни леки санкции, а те не са ", добави още прокурорът.

Споразуменията са, меко казано, изненадващи, като се има поради методът, по който стартира сагата. През юли персонално министър председателят Бойко Борисов дружно със зам. основния прокурор Иван Гешев и шефът на Агенция " Митници "  Георги Костов отидоха в халето за произвеждане на цигари, по-малко от час откакто службите го разрушиха. " Виждали сме доста заводи за произвеждане за контрабандни цигари, само че толкоз огромна и толкоз добре проведена - не сме! Инвестицията е за към 10 млн. лева ", похвали се той.

 

ОЩЕ ДОГОВОРКИ

Само преди две седмици Върховна касационна прокуратура разпореди инспекция против определения за нов основен прокурор Иван Гешев за закононарушение против правораздаването. Тя е във връзка изнесени от уеб страницата " Биволъ " записи, в които се чува по какъв начин Гешев договаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена " Недосегаемите 1 и 2 " през  2011 г. Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото против арестувани за присъединяване в огранизирана незаконна група за източване на Данък добавена стойност за 145 754 820 лева .   В резултат на постигнатите споразумание присъдите на незаконната тайфа са доста ниски. В четвъртък, малко преди Иван Гешев за повторно да бъде утвърден от Висш съдебен съвет за нов основен прокурор, от спецпрокуратурата оповестиха, че са отказали да образуват досъдебно произвеждане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР