Обвиняемите длъжностни лица са се възползвали от несъвършенства в софтуера,

...
Обвиняемите длъжностни лица са се възползвали от несъвършенства в софтуера,
Коментари Харесай

Схема как се източва над милион от държавата

Обвиняемите длъжностни лица са се възползвали от недостатъци в софтуера, по този начин окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов разяснява в „ Здравей, България” по NOVA източването на над 1,1 милиона лв. от Здравната каса в града.

Престъпната скица е била прикрита с мним притежател на действително нефункционираща верига аптеки - обществено слаб мъж, на чието име се води сдружението. Източването на Здравната сподели, съгласно прокуратурата, обаче е ръководено от предприемача Николай Александров.

Арестуваха чиновници от Здравната каса поради корупция в Пловдив

Обвиниха шефа на столичната Здравна каса, карала чиновници да преправят протоколи

Схемата била следната – скъпи медикаменти, плащани от страната, са поръчвани повторно през фиктивни аптеки. Така Здравната каса е плащала двойно за медикаментите, чиито цени достигали 30 хиляди лв..

„ Към сегашния миг не е открито дали има забъркани лица на централно ниво”, уточни окръжният прокурор на Пловдив.

Двама души на управителни позиции в Здравната каса в града обаче бяха задържани с рушвет от 50 000 лв..

„ Ще бъдат подхванати ограничения за това дали се е случвало и във връзка с други пациенти. Има такива данни, въпреки и не в такива размери”, разясни прокурорът.

Той регистрира, че поръчаните лекарства са били за сред 40 и 50 пациента годишно.

„ Някои от тези животоспасяващи медикаменти костват сред 25 и 35 000 лв.. Двама пациенти за месец са 70 000 лв.. Сумата от 89 000 лв. беше по предписания единствено за четирима”, акцентира Румен Попов.

Сигнал за злоупотребите е можел да подаде началникът на бранша за надзор на аптеките – обвиненият Владимир Манев, който е директно зависещ на другия арестуван с рушвет шеф – Иван Деспотов.

При основаната от тях скица през последните 2 или 3 години в пловдивска област съвсем не са осъществявани инспекции на аптеки, съобщи прокурорът.

„ Може да си визиите какъв брой плодородна е била почвата, имайки поради управителните им длъжности, да вършат каквото си искат”, съобщи Румен Попов.

Прокурорът уточни, че стандартът на живот на Деспотов не е отговарял на заплатата му. В неговите парцели са открити доста повече средства от получените като рушвет. Двамата обвинени са получавали дял от 60% от източваните суми.

„ Случващото е извънредно безочливо на фона на непрекъснатото обяснение, че няма пари и по тази причина няма медикаменти. Очевидно схемата е добре измислена, смазана и работеща в продължение на години. Абсолютно е допустимо тя да се случва и на други места”, разяснява Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Той акцентира, че пациентите минават през големи бюрократични компликации, с цел да им бъдат отпуснати въпросните скъпи животоспасяващи лекартсва.

„ Голямата мистерия е по какъв начин по този начин се дублират имена. Това демонстрира, че всичко е тръгнало от хора вътре в Здравната каса”, уточни Николай Костов, притежател на верига аптеки. „ Няма по какъв начин външен човек да знае, че съществува такава пробойна в системата”.

Схемата е станала допустима, защото този, които ревизира аптеките е неин уредник, разясни Костов и предизвести, че съществуващата нормативна база разрешава и различен метод на източване – посредством фиктивни пациенти, като се употребяват персоналните данни на напълно здрави хора, без последните да знаят за това.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР