Обвинителният акт срещу Румяна Ченалова, бивш съдия в Софийския градски

...
Обвинителният акт срещу Румяна Ченалова, бивш съдия в Софийския градски
Коментари Харесай

За втори път внесоха обвинението срещу Ченалова в съда

Обвинителният акт против Румяна Ченалова, някогашен арбитър в Софийския градски съд, е импортиран в Специализирания наказакателен съд, оповестяват от прокуратурата.

Става въпрос за обвиняването за закононарушението по работа и нарушавания, осъществени по делото Обединени енергийни търговци против НЕК.

Обвинението касае интервала от 19.07.2013 година до 22.01.2015 година, че Ченалова като длъжностно лице - арбитър от Софийски градски съд, 14 пъти е нарушила и не е изпълнила служебните си отговорности, визирани в Закон за съдебната власт и Граждански процесуален кодекс, задачата е била да набави полза за комерсиалното сдружение.

Припомняме, преди 5 месеца Специализираният углавен съд приключи правосъдното произвеждане и върна делото против Румяна Ченалова на профилираната прокуратурата за премахване на процесуалните нарушавания.

Припомняме, при започване на тази година тричленен състав на Върховния административен съд удостовери уволнението на арбитър Румяна Ченалова. Срещу нея имаше три оферти за дисциплинарно уволняване, обединени в едно произвеждане.

Името на арбитър Ченалова стана известно след изявлението на някогашния френски дипломат у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско сдружение посредством правосъдната система. Кабан съобщи, че и в съда у нас " има гнили ябълки ".

Гласът на арбитър Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като " Яневагейт ". Шефът на Софийски градски съд Владимира Янева бе отстранена от длъжности съдена за издаване на позволения непозволено на СРС-та. Самата прокуратурата обаче приключи следствието по абсурда, както направи и по-късно и Висш съдебен съвет.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и й бе повдигнато въпросното обвиняване, което касае работата й в Търговското поделение на Софийски градски съд. Ченалова е била арбитър по редица известни каузи - от аферата " Сапард ", до убийството пред дискотека " Соло " в София, мегаделото " Октопод " против някогашната барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите разногласия сред банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

От прокуратурата напомнят през днешния ден, че обвиняването против арбитър Ченалова е поради това, че тя е насрочила разглеждане на комерсиално дело по искова молба на сдружението ОЕТ против НЕК за сумата от 6 459 922 лева, макар че исковата молба не е била постоянна, защото сдружението не било внесло дължимата държавна такса от 258 396 лева Исковата молба е трябвало да бъда оставена без придвижване до премахване на нередовността.

На 24.07.2013 година арбитър Ченалова позволила и поисканото от сдружението поръчителство на претенцията от 6 459 922 лева и е издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на

6 459 922 лева и сдружението не е могло да оперира със запорираната му сума.

По-късно " ОЕТ- Обединени Енергийни търговци " ООД е подало спомагателна искова молба, с която исковата рекламация към НЕК е увеличена с 4 392 706 лева, още веднъж не е платена дължимата държавна такса от 175 708 лева.

Според прокуратурата задачата на Ченалова е била от една страна да набави имуществена полза за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лева невнесени държавни такси и е сложила в привилегирована обстановка сдружението. Прокуратурата упреква и арбитър Ченалова за това, че е съставила и формален документ с погрешно наличие -поправила е и е допълнила протокол от извършено намерено правосъдно съвещание и е удостоверила, че пред съда са били показани три фактури с адресат ищеца по делото и едно преводно разпореждане, и че е установила еднаквост на истинските документи с копията, приложени по делото. Целта на арбитър Ченалова е била протоколът от правосъдно съвещание да бъде употребен като доказателство за тези условия.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР