Обвиненият за катастрофата на Околовръстното, в която загина френски гражданин,

...
Обвиненият за катастрофата на Околовръстното, в която загина френски гражданин,
Коментари Харесай

Корупцията в МВР - в мъртвата зона на прокуратурата

Обвиненият за злополуката на " Околовръстното ", в която почина френски жител, е бил ескортиран от полицейски патрул. Първоначално информацията, че секунди преди да провокира тежката злополука на " Околовръстното ", поршетo, ръководено със 195 км/ч от пияния и дрогиран водач, е било ескортирано от полицейски патрул, звучеше като немного безапелационна защитна версия. Впоследствие от признанието на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че двама служители на реда са били отстранени след случая, стана ясно, че този сюжет напълно не е неоснователен.

Историята за полицейския дринк&драйв се появи дни след тежката злополука, станала в ранните часове на 25 септември, при която умря един френски жител. Според версията, публикувана в някои медии, упрекнатият за тежкият случай е бил спрян от полицейски патрула, а след заплатен подкуп - ескортиран по " Околовръстното " от патрулка с включени светлини, а щом видели тежката злополука, служителите на реда обърнали като че ли нищо не се е случило.

Този сюжет не свари в комфортен миг прокуратурата. Изпаднала в трайна неспособност да създаде резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта, ръководената от Иван Гешев институция се отдаде на популизъм, размахвайки своите хрумвания за предварителна защита на тежките произшествия - законодателни промени с още по-тежки санкции за пияните водачи и тези, седнали след приложимост на опиати, в това число и конфискация на имущество (каква предварителна защита ще бъде страната да прибере купчина ламарини е друга тема). Докато предложенията не бъдат признати, тропаше с крайник основният прокурор, народните представители ще са отговорни за жертвите по пътищата.
Министерство на вътрешните работи е се сраснало с прокуратурата до степен, че двете институции са обречени да си пазят гърбовете, даже когато става дума за тежки закононарушения.
Няма изчерпателен разбор на криминогенни, демографски и обществени фактори, на които предложенията на Иван Гешев да стъпват. Те са просто един смокинов лист, който крие голата истина - държавното обвиняване не прави нищо против тези, които би трябвало да наблюдават за спазването на закона.
Реклама
Първо, корупцията (монетарна, само че също по този начин и под всякаква друга форма) е пропила необратимо Министерство на вътрешните работи. Второ, вътрешното министерство е се сраснало с прокуратурата до степен, че двете институции са обречени да си пазят гърбовете, даже когато става дума за тежки закононарушения.
40 служители на реда помагали, двама ескортирали - формирана е кореспонденция
Във вторник служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи: " По отношение на този случай имахме информация, че полицейски чиновници и полицейска кола е имало наоколо да злополуката. " Разпоредена е инспекция на полицията на полицията - дирекция " Вътрешна сигурност ". " След събрани голям брой доказателства се оказа, че фактически полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движило въпросното порше. Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал даже по маршрута и и возещите се в него двама служители на реда са станали очевидци на самата злополука. Но вместо да изпълнят отговорностите си, те са създали нещо друго, само че няма да изпадам в детайлности, тъй като има формирано досъдебно произвеждане ", изясни още Демерджиев.

Той сподели, че откакто делото е докладвано на прокуратурата, наблюдаващият прокурор е попречил задържането на двамата чиновници и събирането на други доказателства. От държавното обвиняване дадоха отговор посредством прессъобщение, без да разясняват всъщност рецензиите, а единствено споделиха, че са образували кореспонденция.

Няколко седмици преди злополуката на " Околовръстното " от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са открили общо 40 чиновници на " Пътна полиция " и " Охранителна полиция ", които през последните няколко години са помагали с деяние и безучастие на обвинения за друга тежка злополука - тези до хотел " Хемус ", Георги Семерджиев, да избегне наказания. По този случай прокуратурата разгласи, че е образувала кореспонденция, по която ще ревизира други преписки. И толкоз.
Реклама От " Ще пишем ли? " до проведена незаконна група
Твърде честият контакт на служителите на реда по улицата с жители е завещание от комунизма. Проверки за идентичност, полулегални обиски на улицата, инспекция на документите на колата и така нататък, и така нататък са просто началото на корупционна договорка. " Какво ще вършим, ще пишем ли? ", " Учиш ли, работиш ли? ", " Нещо нелегално носите ли? ", " Знаете ли за какво ви спирам? ".

Първо, през подобен вид инспекции Министерство на вътрешните работи регистрира интензивността си по главната си активност - предварителната защита. Второ, Министерство на вътрешните работи няма по какъв начин да загуби от тези инспекции - има и за статистиката, има и за разкритите закононарушения, има и за джоба на служителя на реда.

Въпрос на политическо решение е тези контакти да бъдат сведени до най-малко (през автоматизирани системи за вписване на нарушаванията, понижаване на ненужните инспекции и т.н.).

И тук идва другият огромен проблем - това не са изолирани проявления, а най-ниското равнище на пирамидалната конструкция в Министерство на вътрешните работи. Преди повече от 10 години Министерство на вътрешните работи и прокуратурата организираха акциите " Палките ", когато цели смени чиновници на " Пътна полиция " бяха арестувани за взимане на подкупи. Наивни би било да допуснем, че една промяна са били корумпирани, а другата - не.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР