Обвинения към САЩ сипят турските вестници днес във връзка с

...
Обвинения към САЩ сипят турските вестници днес във връзка с
Коментари Харесай

Турският печат след обвинения на Ердоган: САЩ имат кръв по ръцете

Обвинения към Съединени американски щати сипят турските вестници през днешния ден по отношение на убийството от Кюрдската работническа партия (ПКК) на 13 турци в Северен Ирак. Вестниците цитират изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който упрекна Съединени американски щати, че поддържат терористичната формация.

" Ердоган към Съединени американски щати: Вие сте на страната на ПКК " (в. " Йени бирлик " ), " Тази кръв изцапа ръцете на Съединени американски щати " (в. " Йени шафак " ), " Кръвта на 13 почтени е по ръцете на Съединени американски щати " (в. " Йени акит " ), " Ей, Америка! Питай ПКК, която подхранваш с оръжие " (в. " Сьозджу " ) - това са някои от заглавията в турския щемпел през днешния ден.

Турският президент упрекна през вчерашния ден Съединени американски щати, че " очевидно поддържат " Кюрдската работническа партия (ПКК), Ситлите за отбрана на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), макар че настояват противоположното.

" Ако желаете да продължим нашето съюзничество в световен проект и в НАТО, би трябвало да престанете да заставате на страната на терористите ", съобщи Ердоган.

По думите на президента кръвта на почтените хора, екзекутирани в Северен Ирак, стои по ръцете на всички защитаващи, подкрепящи и отнасящи се благосклонно към терористите от ПКК.

В. " Акшам " в същото време подлага на критика Европейския съюз за бавната реакция на наказание на зверството, осъществено в региона Гара в Северен Ирак. Според изданието реакцията от Европейски Съюз е пристигнала 26,5 часа след коментара на президентския представител Ибрахим Калън, че светът мълчи пред избиването на 13-те турци, което той окачестви като " срамно съучастие ".

Тероризмът на ПКК бе наказан от Европейски Съюз и едвам 12 часа след изявлението на външния министър Мевлют Чавушоглу, който упрекна Запада в двойни стандарти и селективно отношение към терористите, показва още вестникът.

" Съединени американски щати също го осъдиха (зверството в Гара), само че със забележката: " в случай че ПКК го е направила " , написа " Акшам ".

Вестникът добавя, че президентът е реагирал твърдо на " това безсрамно изказване ", като е повикал на диалог посланика на Съединени американски щати в Анкара, след което американският държавен секретар Антъни Блинкън в диалог с турския външен министър е изказал съболезнования за жертвите и е декларирал, че ПКК е виновна за осъществената свирепост, " поправяйки първото изказване ".

" Запознайте се с ПКК и ФЕТО ", гласи заглавието на в. " Истиклял " през днешния ден. Този вестник също цитира думите на президента Ердоган, който обръщайки се към Джо Байдън, е декларирал " запознай се добре с тези (терористите от ПКК), само че не забравяй и ФЕТО " . По думите на Ердоган въпреки Съединени американски щати да отхвърлят поддръжка за кюрдските бойци, " хиляди камиони са докарали танкове в Северен Ирак, хиляди камиони са докарали боеприпаси и те са ги предали на терористите ".

" Оттук нататък има два пътя пред всеки. Или ще действате дружно с Турция и ще следвате метод без " само че ", " обаче " и " единствено че ", или ще отговаряте на първо място пред съвестта си, а след това и пред интернационалните платформи като съизвършител във всяко закононарушение на тази терористична формация с кръв по ръцете ", цитира в. " Йени акит " изявлението на президента.

По думите на Ердоган към този момент никоя страна, институция, конструкция или настрана лице няма право да слага под въпрос интервенциите на Турция в Сирия и Ирак.

" Онези, които направиха това безчовечие, извличат мощ и кураж от тези, които ненавиждат Турция. Няма терористична организация или мощ пионка, която да може да се изправи пред турската войска, разрастваща се с всеки минал ден ", сподели още Ердоган и съобщи решимостта на Турция да продължи битката, до момента в който обезврежда и последния член на ПКК .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР