Обтегнатите отношения между Китай и Индия са по-напрегнати отвсякога заради

...
Обтегнатите отношения между Китай и Индия са по-напрегнати отвсякога заради
Коментари Харесай

Светът полудя! Китай откри военна база в Африка и заплаши Индия

Обтегнатите връзки сред Китай и Индия са по-напрегнати отвсякога поради остарели териториални искания на двете страни. Китай откри през днешния ден първата си военна база в чужбина - в Джибути, на Африканския рог и насочи индиректна опасност към Индия, заяви Ройтерс.

" Китай публично откри първата си военна база в чужбина с издигането на байрак на гала в африканската страна Джибути ", заяви държавното радио, представено от Ройтерс.

Събитието съответства с 90 година от основаването на Народната освободителна войска. Миналата година Китай стартира строителството на логистична база в Джибути. Тя ще бъде употребена най-вече за снабдяването на военноморски кораби, които вземат участие в филантропични и мироопазващи задачи край крайбрежията на Йемен и Сомалия, настояват управляващите в Пекин.

" Това е логистичен обект, който ще се употребява по-специално за презареждане на военните му кораби, участващи в миротворчески и филантропични задачи в района ", показаха китайските управляващи.

 1954525

Държавното радио разгласи, че повече от 300 души са участвали на церемонията, в това число военния министър на Джибути и заместник-командира на китайските Военноморски сили.

В дребната африканска страна има също американски, японски и френски бази.

Въпреки изказванията на Пекин новата база провокира паника в Индия поради опасенията, че тя ще се трансформира " в следващата частица от т.нар " перлен гердан " от китайския военни съюзи и обекти, които я опасват ".

Войски на двете страни от месец са изправени едни против други в района Сиким на стратегическо плато в Хималаите, западно от Бутан. Делхи разположи там свои елементи, с цел да попречи на Пекин да строи път, който съгласно Индия навлиза в нейна територия и е в нарушаване на съглашение от 2012 година Китайсмята, че този сектор от границата му принадлежи и желае евакуиране на индийските военни.

Миналата година имаше произшествия и в различен пограничен район – Утаркханд, напомня Ройтерс.

На фона на обтегнатите връзки сред двете азиатски страни китайският президент Си Дзинпин разгласи, че страната му е има подготвеност да разгроми всеки евентуален агресор, отправяйки индиректна опасност към къседна Индия.

" Китайският народ се стреми към мир. Никога няма да се насочим към експанзия, нито към агресия, само че сме сигурни, че можем да отблъснем всяко навлизане ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР