Общото събрание на Висшия съдебен съвет (ВСС) вдигна заплатите на

...
Общото събрание на Висшия съдебен съвет (ВСС) вдигна заплатите на
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет вдигна заплатите на магистратите с 13% и със задна дата

Общото заседание на Висшия правосъден съвет (ВСС) подвигна заплатите на магистратите с 13 на 100, вместо с плануваните в проектобюджета за 2024 година 12%. Темида наподобява желае да изпревари инфлацията, която съгласно кабинета тъпче на място и е най-ниската в Европейски Съюз. Освен това правосъдната власт прави всичко допустимо, с цел да поддържа изказванието на премиера Николай Денков от средата на февруари за бързо увеличаващите се приходи на българските жители. Както е известно, в отговор на въпроси на същите жители министър председателят съобщи, че нарастването на приходите за последните 12 месеца е три пъти по-голямо от нарастването на инфлацията е нас.

Решението за повдигането на възнагражденията, парите за сан и отпущането на средства за облекла в размер на 4500 лв. на магистратски калпак предстоящо беше взето единомислещо, без опозиция.

Преди това значимо решение на Висш съдебен съвет, Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) избра за собствен представляващ Боян Магдалинчев. Изборът бе придружен от внезапни нападки и спирания на съвещанието на колегията.

Още при започване на съвещанието номинацията на Магдалинчев провокира сериозен. Кандидатурата му е плод на манипулативни внушения, се чу в залата. В отбрана на Магданилчев пък се чуха изказвания, че обругаването му е политическа повеля. Скандалът продължи с замяна на обвинявания в подмолно взимане на решения, с намеци за имотни кавги, секрети банкови сметки, политически връзки и други.

Изборът на Магдалинчев стана факт едвам след подновявяне на съвещанието на колегията, кожето бе прекратено поради общото заседание на Висш съдебен съвет. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова прекъсна съвещанието, с цел да се организира това на Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС. След това съдийската гилдия се събра за повторно и избра Магдалинчев за представляващ.

Вчера без диспути Висшият прокурорски съвет избра за собствен представляващ Стефан Петров.

За сметка на свадите в съдийската гилдия, съвещанието на Общото заседание на Висш съдебен съвет протече при изумително единогласие, защото съществена точка в разискванията бе заплащането на магистратите и правосъдните чиновници. Правителството на правосъдната власт, което още преди година трябваше да бъде заменено, гласоподава без секунда планиране заплатите на магистратите и правосъдните чиновници да се усилят с 13 на 100, освен това със задна дата – от 1 януари 2024 година. Кадровиците утвърдиха и повишение на парите за сан.

Така главните хонорари на висшите съдии, прокурори и следователите от Националната следствена работа стават 7813 лева при досегашните 6914 лв..

Магистратите на апелативно равнище ще получават 6464 лв., съдиите и прокурорите на окръжно равнище в столицата ще вземат 5780 лв., а възнаграждението на сътрудниците им от останалите окръжни съдилища и прокуратури става 5344 лв..

Заплатите на магистратите от Софийския областен съд и от Софийската районна прокуратура ще бъдат 4694 лева, вместо сегашните 4154  лева, а на сътрудниците им от страната – 4216 лева при 3731 лева в този момент.

Възнагражденията на младшите магистрати също се усилват и те към този момент ще получават 3928 лева, като досега вземаха 3471 лв..

Освен на главните хонорари, има нарастване с 13% и на парите за сан. Така за първи сан магистратите ще получават 410 лева вместо 360 лева, за втори – 570 лева при 500 лева в този момент, а за трети – 640 лева вместо 570 лева.

Магистратите и чиновниците ще получат и по 4518 лв. за облекло.

Както е известно, в плана за бюджет на правосъдната власт за 2024 година Висш съдебен съвет беше планувал растеж на заплатите с 12 на 100, само че 13 % нарастване им се стори по-справедливо. През септември 2023 година Висш съдебен съвет реши, че възнагражденията през 2024 година ще скочат с 12 на 100 и с по 10 на 100 през 2025 година и 2026 година. Председателят на бюджетната комисия тогава Боян Магдалинчев разгласи, че по данни на Националния статистически институт междинната заплата на заетите в бюджетната сфера за второто тримесечие е 1822 лв.. Той счете, че растеж от 12% от 1 януари 2024 година е очакван въз основата на тренда на междинната годишна заплата на наетите на трудови правни отношения от 2019 година до 2022 година. За 2025 година Висш съдебен съвет заложи бюджет от 1.424 милиарда лв., а за 2026 година – 1.503 милиарда лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР