Общото събрание на следователите избира свой представител за новия състав

...
Общото събрание на следователите избира свой представител за новия състав
Коментари Харесай

Следователите избират свой представител в новия Висш съдебен съвет

Общото заседание на следователите избира собствен представител за новия състав на Висшия правосъден съвет. Мандатът на настоящия състав изтича през есента.

Право на присъединяване в Общото заседание на следователите имат 435 души, като 396 от тях са декларирали електронно гласоподаване. Общото заседание ще се организира в две поредни съботи. Днес е чуването на претендентите, а идната събота е гласуването, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кандидатите са трима - Бойко Атанасов от следствения отдел на градската прокуратура, сътрудника му от националното разследване - Петко Петков, и неговата сътрудник Наталия Стаменова.

Регистрацията на участниците стартира 8:00 ч., а началният час на събитието е 10:00 ч. При липса на кворум, т. е. при регистрирани по-малко от половината имащи право на глас, събранието ще бъде отсрочено с един час и тогава ще се състои без значение от броя на присъстващите.

Общото заседание ще бъде намерено от шефа на Национална следствена служба и заместител основен прокурор Борислав Сарафов. Първо предстоят избори за ръководител на събранието, Избирателна комисия и изборни секции, както и ще бъде признато решение за времето за чуване на всеки от претендентите. Тримата ще показват своите концепции за активността на Висшия правосъден съвет и ще дават отговор на въпроси, сложени от членовете на Общото заседание и на Избирателната комисия.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Всичките те би трябвало да са адвокати с минимум петнайсетгодишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители, и 11 - от органите на правосъдната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР