Общото събрание на ООН прие резолюция, с която заявява, че

...
Общото събрание на ООН прие резолюция, с която заявява, че
Коментари Харесай

ООН прие резолюция, че на Русия трябва да бъде поискана отговорност за агресията срещу Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която декларира, че на Русия би трябвало да бъде поискана отговорност за експанзията против Украйна. Резолюцията предлага да се основе указател на вредите и да се признае нуждата от обезщетения за тях. Гласуването е показателно - 94 гласа " за ", 14 " срещу ", 73 въздържали се и 11 негласували, написа " Сега ".

14-те страни, дали своят вот срещу, са:  Бахамските острови, Беларус, Централноафриканска република, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия и Зимбабве.

Сред тези, които са се въздържали, са: Алжир, Армения, Бангладеш, Бразилия, Йордания, Казахстан, Киргизстан, Малайзия, Непал, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Руанда, Оман, Йемен и други

Сред подкрепилите настояването за репарации са всички европейски страни, Съединени американски щати, Канада, Турция, Мианмар.

Гласуването е покрай най-ниското равнище на поддръжка, дадена за петте резолюции, свързани с Украйна, които Общото заседание е гласувало от началото на войната на 24 февруари, отбелязва " Асошиейтед Прес ".

В текста на резолюцията се признава нуждата от основаване на " интернационален механизъм за репарации за разрушенията, загубите и уврежданията ", произтекли от " несправедливите дейности " на Русия против Украйна, показва организацията. В документа се предлага на страните членки на Общото заседание (193) взаимно с Украйна да основат " интернационален указател ", в който да документират претенциите и информацията за вреди, загуби и увреждания на украинския народ и държавно управление, породени от Русия.

Преди гласуването, посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергий Кислица се обърна към Събранието с думите: " Русия прави всичко допустимо да унищожи Украйна - безусловно ". Украйна е изправена пред сложната задача да възвърне страната и да се възвърне от тази война, само че това възобновяване в никакъв случай няма да бъде цялостно, в случай че не реализираме правдивост за жертвите на съветската война, предизвести той. " Време е да се изиска сметка на Русия ", прикани дипломатът.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя прикани Събранието да гласоподава срещу резолюцията, наричайки я " опит да се легализира нещо, което съгласно интернационалните закони не може да бъде легализирано ". Според него документът не може да има никакви правни последствия.

Правото на Русия на несъгласие в 15-членния Съвет за сигурност до момента пречи най-влиятелният орган на Организация на обединените нации да предприеме дейности във връзка с войната. В Общото заседание обаче несъгласие няма и то до този миг е приело четири резолюции против нахлуването на Русия в Украйна. За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, тези на Общото заседание нямат наложителен темперамент, само че са мерило за това къде стои светът по даден въпрос и в тази ситуация показват необятна съпротива на съветската военна експанзия, отбелязва АП.

Първата резолюция против войната бе призната още на 2 март, като в нея се настояваше за неотложно прекъсване на военните дейности, евакуиране на съветските елементи от Украйна и отбрана на цивилното население. Бе подкрепена от 141 страни, като пет бяха срещу, а 35 се въздържаха.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР