Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично извеждане на

...
Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично извеждане на
Коментари Харесай

БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата им

Общото заседание на Българска академия на науките показва единодушие за отчасти извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките и прекосяването в нова конструкция, основана от Министерския съвет. Определението " отчасти " включва цялостната оперативна активност, извършване от Национален институт по метеорология и хидрология п, както и учени и чиновници, които са заявили желание за овакантяване на Българска академия на науките.

Решението провокира разногласия, остава неразбираемо какво ще се случи с имуществото на Института. Засега е ясно, че оперативната активност, чиновниците и учените, които имат предпочитание да излязат от Национален институт по метеорология и хидрология, ще могат да го създадат. Напрежението не стихна поради тези неясноти.

Проф. Христомир Брънзов, някогашен шеф на Национален институт по метеорология и хидрология: Изходът няма да е от Българска академия на науките, тъй като с това нещо, което вършат - отчасти изваждане на оперативна активност и част от научната, а не Национален институт по метеорология и хидрология с всичките му активи и пасиви, в действителност води до това, което сподели доцент Тонев - дълги години разделяне на някакви две елементи. В случая втората част, която вероятно ще остане в Българска академия на науките, не е ясно, тя ще бъде от няколко индивида на фона на 724 - какъв смисъл има от нея.
Pроф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките: Смятаме, че финаnсовата самостоятелност, която им предложихме в последния кръг на договарянията, в която целият техен бюджет се договаря непосредствено с Министерски съвет, т.е. те пазят пред Министерски съвет своите потребности беше едно извънредно от наша страна доброжелателно и в цялост решение на казуса.
Метеоролозите упорстват да се отделят от Българска академия на науките и да преминат към Министерството на образованието и науката, което да обезпечи задоволително средства за активността им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР