СподелиБожидар Божанов е програмист, предприемачи политик от партията Да, България!“.

...
СподелиБожидар Божанов е програмист, предприемачи политик от партията Да, България!“.
Коментари Харесай

Божидар Божанов за ДЕБАТИ: Да си припомним защо отиваме на избори – заради отложените реформи

Сподели
Божидар Божанов е програмист, бизнесмени политик от партията „ Да, България! “. Той е министър на електронното ръководство от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година. Народен представител в XLVIII национално заседание и XLIX национално заседание.

 

– Г-н Божанов, виждате ли образуване на държавно управление, водено от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, а ПП-ДБ – в съпротива?

– Заявките, които дават от ГЕРБ и Движение за права и свободи, са за общи задължения, които се поемат. Чуваме по-силно, че желаят и Борисов за министър председател. Ние неведнъж сме заявявали, че такова нещо няма по какъв начин да подкрепим.

Това, с което гласоподавателите еднопосочно са съгласни съгласно мен, е, че ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи ще бъде неприятно за страната.

– При срещите си с гласоподавателите сблъсквате ли се с отчаяние и по какъв начин отговаряте на рецензиите за това, че сте взели участие в „ сглобка “? Отчитате ли отлив на гласоподаватели поради това?

– Според мен подобен отлив имаше безусловно в деня, в който беше основано това държавно управление. Част от нашите гласоподаватели бяха на разбираемо – при всичките години ръководство на ГЕРБ, крайни настроения по отношение на ГЕРБ и никакъв подтекст, с който се опитваме да се свържем, не можеше да бъде пояснен. За това се наричаше „ сглобка “, тъй като това не беше типично съдружно държавно управление.

Но по този начин или другояче, това което виждахме от социологията, беше, че този отлив беше регистриран още тогава. И тогава гласоподавателите по-скоро виждаха, че опитваме да свършим това, за което са ни изпратили в Народното събрание, а точно да създадем промени в правосъдната система, в службите и в регулаторите.

С промяната в правосъдната система направихме най-трудната, изискваща най-важната крачка, а точно – измененията в Конституцията. Която, с цел да бъде продължена, би трябвало да бъдат признати промени в Закона за правосъдната власт.

– Как смятате, това ли ще бъде първото нещо, с което ще се заеме новият парламент или в дневния му ред ще влязат други тематики?

– Със сигурност всевъзможни други тематики ще пробват да разсеят вниманието от тази, само че тук би трябвало да напомним за какво въобще отиваме на избори. То е поради тези промени.

Ако си спомните едно от предложенията на ГЕРБ при всички излизания от договарянията и предоставяне на конференции с тежък звук, беше, че те оферират ротация на премиера и вицепремиера, само че съглашението да се подпише по-нататък.

Това, което ние предлагахме, в последни вероятен миг, учен Денков съобщи, че ще има ротация на премиера и вицепремиера, само че с сключване на съглашението, в което има не просто съответни промени, само че и периоди за тези промени.

Та разликата сред двете оферти виждате каква е – тя е точно Закон за съдебната власт, промяната в службите и кадровите назначения в регулаторите и правосъдната власт, за които ние предлагахме за Движение за права и свободи да няма непокътнато място, до момента в който ГЕРБ, малко по-завоалирано, само че много еднопосочно предложиха, да има такова непокътнато място.

– Като казахте за службите – в отчета на ДАНС за миналата 2023 година може би за първи път се приказва намерено за това, че проруски цифрови групировки са правили опити за въздействие върху публичното мнение посредством хибридни офанзиви, осведомителни интервенции, кибер офанзиви и така нататък Има ли страната ни, и респективно службите, потенциал да противодействат на такива закани? Как в действителност се противодейства на осведомителна или по-скоро – дезинформационна акция?

– На първата част на въпроса ви, дали страната и службите имат потенциал да противодействат на сходни закани, е – не. В момента няма. Защото това фактически е комплицирано.

Ние предложихме един законопроект, ориентиран към опциите на страната за битка с дезинформационните акции. Той, несъмнено, не е всичко, от което има потребност, само че е деликатна първа стъпка, тъй че да няма подозрения за свободата на словото.

Защото постоянно, когато приказваме за битка с дезинформацията, законни гласове споделят: „ Това може да бъде употребявано за цензура “. Затова такива ограничения би трябвало да бъдат обсъждани деликатно.

Друго, което сме подготвили като законодателна самодейност, е основаване на организация за киберсигурност. Макар дезинформационните акции да не са типични хакерски атаки – те могат да се нарекат задгранични цифрови намеси. Една такава организация може да се занимава и с това. Това, което предлагаме, е една такава организация да се занимава и с киберсигурността, и с предварителната защита и реакцията на задгранични цифрови намеси.

Това е в граждански подтекст, несъмнено. ДАНС ще продължава да дава отговор за сериозната инфраструктура.

Извън това, би трябвало да има звено, което носи отговорност за активността. Защото отговорността се размива – едното министерство споделя: „ Това не е при мен “, второто също и най-после от няколко стола, се сяда на земята.

– Ако се върнем към въпроса, не очаквате да има съществено вмешателство в изборите у нас, което да повлияе на изборния развой?

– Тези акции са непрекъснати. От време на време се появяват тематики, които се експлоатират ловко. Например тази година видяхме такава акция с изказванията за изпращането на български военни в Украйна. И в този момент, когато сме на срещи с жителите в страната, ни споделят, че знаят, че ще бъдат мобилизирани, че ще ги пращат на фронта. Колкото пъти да кажеш: „ Не, това няма да се случи. Няма нито една партия в българския парламент, която да поддържа това нещо “, защото дезинформационната акция е стигнала първа до главите на хората и е основала това терзание, тя към този момент е дала резултат. И постфактум обясненията, които я опровергават, са по-неефективни.

– Очаквате ли машинното гласоподаване да бъде извършено почтено и да не бъде осуетено, както стана на последните избори?

– На локалните избори невалидните бюлетини са най-големият проблем и саботажът на машинното гласоподаване, проведен от ДАНС, си свърши работата. На парламентарни избори този проблем е по-малък и не чакам да има второ такова интензивно мероприятие против машините.

– Какви законодателни промени ще внесете в новия парламент, свързани с електронното ръководство?

– Доста готови промени имаме. Част от тях бяхме внесли в предходния парламент. Едно от тях е дигитализацията на електронното планиране, т.е. всички строителни документи да бъдат в електронен тип. Става въпрос за документи, която заема хиляди папки на хартия, което, като се изключи че звучи необикновено, то основава и доста рискови проблеми, пък и основава корупционен риск.

Други неща, които ще продължим, е дигитализацията при обслужването в Министерство на вътрешните работи и Пътна полиция, в това число и за регистрацията на коли, за отпадане на допустимо най-вече от стикерите. Ще предложим и приложение на европейския правилник за електронна идентификация, тъй че в България да проработи приложението, от което можем да вършим всичко. Не просто да се идентифицираме, което е първа значима стъпка, само че по-късно от едно място да си платим налозите, санкциите, оттова да си споделяме с държавната администрация.

На последно място в листата, само че съгласно мен първо по значимост, е един повсеместен нов закон за това по какъв начин страната въобще разпорежда и ръководи осведомителните и информационните услуги.

Реалността е, че страната няма задоволителен потенциал и добра организация на работата, тъй че да основава и ръководи осведомителните технологии. Затова този закон планува принадлежности за повишение на успеваемостта, тъй че жителите фактически да получават услугата, която са декларирали.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР