Общо 763 са незаетите места в гимназиите във Варненска област

...
Общо 763 са незаетите места в гимназиите във Варненска област
Коментари Харесай

Цели паралелки в професионалните гимназии са без ученици преди третото класиране

Общо 763 са незаетите места в гимназиите във Варненска област след второто класиране. Това излиза наяве от статистиката на РУО.

В същото време близо 500 бъдещи осмокласници още не са избрали учебно заведение - общо 3772 са приключилите 7-и клас, а след второто класиране са се записали 3274 от тях.

Едно свободно място е останало в по този начин наречените „ елитни “ гимназии. То е във Френската гимназия в паралелката с първи френски и втори британски езици.

Друга опция за искащите да учат в езикова гимназия е Руското учебно заведение, където към момента има 2 места с британски и 2 с съветски. В СУ „ Гео Милев “ 4 места има в паралелките с съветски език и 11 в тези с британски. В Хуманитарната също има свободни места с британски език – 5, и 1 с немски.

Само 1 свободно място – в паралелката по „ Банково дело “, има в ПГИ „ Д-р Иван Богоров “.

Сред паралелките по изкуства най-вече места – 16, има с изобразително изкуство в СУ „ Любен Каравелов “ – 16. 6 осмокласници се търсят за класа с музика в Хуманитарната гимназия, а 3 в за „ Български танци “ в СУ „ Елин Пелин “.

Масово има свободни места в паралелките, наречени „ Софтуерни и хардуерни науки “ в няколко варненски учебни заведения: 15 в СУ „ Неофит Бозвели “, 6 в СУ „ Пейо Яворов “, 3 в СУ „ Св. Климент Охридски “, 5 в СУ „ Димчо Дебелянов “, 2 в СУ „ Найден Геров “.

Най-много свободни места има в Химията (ПГХиХВТ „ Д. И. Менделеев “), където има незаети цели паралелки: 25 са местата за „ Термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове “, 24 за Технологичен и микробиологичен надзор в химическото произвеждане, по 18 за „ Технолог на фамацевтични и парфюмерийно-козметични артикули “ и „ Контрол на качеството и сигурност на храни и питиета “, 14 за „ Очна оптика “.

88 осмокласници не стигат и в Морската гимназия. Най-вече в паралелките „ Корабостроене “ – 23-ма и „ Експлоатация на пристанищата и флота “ – 21.

На другия полюс е гимназията по туризъм, където обособени места - по 1, има в 5 от паралелките. Подобна е и обстановката в Техническата гимназия, където незаети са едвам 10 места общо в 5 паралелки.

В Строителната гимназия също има доста незаети места: в „ Геодезия “ – 13, „ Архитектурна реституция “ – 8, „ Недвижими парцели “ – 7 и други.

В професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн се търсят 24 претенденти да учат по какъв начин се шият бутикови дрехи. 28 места има и в 3-те паралеки по фризьорство и козметика.

В забавната компетентност „ Реставрация на стилни мебели и дограма “ в ПГГСД „ Н Хайтов “ има 21 места, в „ Парково строителство и озеленяване “ – 20, в „ Интериорен дизайн “ -12.

Масово незапълнени паралелки има в професионалните гимназии в по-малките общински центрове в региона.

Подаването на документи за присъединяване в третото класиране стартира през днешния ден и ще продължи до 24-ти. Списъците с признатите възпитаници ще бъдат оповестени до 26-ти юли. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР