Общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и 1659

...
Общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и 1659
Коментари Харесай

Близо 14 000 младежи на поправителни матури през ваканцията

Общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 учебни заведения и 1659 зали ще се проведат от 25 до 29 август. Близо 14 000 са подадените заявки за присъединяване в матурите.

На тях се явяват зрелостници, които не са били позволени на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предходно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори. Първият изпит е в четвъртък – по български език и литература от 8,30 часа. Общо 7720 претенденти са подали заявки за него.

С оглед усложнената обстановка поради наводненията в Карлово, МОН сътвори организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в ПГ по ЖПТ " Христо Смирненски ".

18 зрелостници са пренасочени към други две учебни заведения в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в ПГ „ Братя Евлоги и Христо Георгиеви “, а шестима ще се явят на втори ДЗИ по биология в СУ „ Васил Левски “. Осигурени са и квестори. В деня на първата матура, началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова  персонално ще спомага за естественото протичане на изпита.

За втория ДЗИ на 26 август се чака да се явят 2 401 зрелостници. Те избират между  24 предмета, в които влизат и другите равнища на непознатите езици. В същия ден е и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка (теория на професията), за който заявките са над 2 800.

Държавните зрелостни изпити по избор ще се проведат на 29 август. На матура по избор са поискали да се явят  996 зрелостници. Те избират сред 15 предмета, в това число другите равнища на езиците по отношение на Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и стопанска система, биология и здравно обучение по общообразователната подготовка, а по съветски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по британски, съветски, немски език, по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки.

Зрелостниците би трябвало да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за идентичност. Необходимо е също да се явят в учебното заведение най-малко 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, като се изключи този по специалност, се написа с черен химикал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР