Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната

...
Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната
Коментари Харесай

Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг във Варна

" Общо 32 320 възпитаници ще прекрачат учебния предел през образователната 2019-2020 година във Варна, броят на първокласниците е близо 2900, като за всички е обезпечена опция за целодневно образование ". Това съобщи шефката на общинската дирекция по обучение Лилия Христова.

След основаването на екипите за връщане на деца в учебни заведения над 400 малчугани са почнали занятия. От осъществените над 2250 инспекции за близо 1700 деца се оказало, че са отпътували в чужбина дружно с родителите си. Издирването на останалите 200 деца продължава.

„ Варна не е характерен град с доста деца отвън просветителната система. Важно е те да влязат в детска градина и да научат български език. В противоположен случай ще изостанат, в случай че стартират напряко в 1.клас ”, разяснява Христова.

Единственото общинско учебно заведение, чиито възпитаници няма да стартират новата образователна година в личната си постройка, е „ Васил Левски ”. Причината е продължаващият ремонт на рисковата постройка.

„ Занятията ще са в прилежащото учебно заведение „ Любен Каравелов ”. Осигурили сме всичко, което родителите желаеха от нас, в това число и обедното хранене. Ремонтът би трябвало да завърши през февруари, само че непрекъснато излизат скрити проблеми. Изпълнителят работи доста старателно и е подложен на нечовечен надзор от страна на родителите ”.

Учениците от държавната Варненска гимназия по стопанска система „ Георги Сава Раковски ” също ще стартират новата образователна година в друга постройка поради ремонт. Техните занятия ще се организират в ОУ „ Стоян Михайловски “.

Вече е стартирала процедурата за планиране на нова постройка на Математическата гимназия. Търсят се разновидности и за преместването на Пета езикова гимназия. Общо пет здания във Варна се употребяват от по две учебни заведения в другите смени.

Община Варна възнамерява да преустрои закритото Оздравително учебно заведение в курорта „ Св. св. Константин и Елена ” в начално школо. Причината е, че все по-млади фамилии живеят в местностите и зоните в посока към курорта „ Златни пясъци ”.

" В момента децата се записват в учебните заведения в кварталите „ Чайка ” и „ Левски ”, като се разискват и разновидности за разширение на „ Васил Друмев ” и „ Добри Чинтулов ”, добави още Христова. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР