Общо 19 дружества, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, имат

...
Общо 19 дружества, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, имат
Коментари Харесай

Плаща цялото общество. Въглищни централи, свързвани с Ковачки, са ощетили бюджета с 24 млн. лева, съобщи Грийнпийс

Общо 19 сдружения , свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки , имат близо 24 млн. лв. неизплатени отговорности към българската страна. За това заяви организацията „ Грийнпийс “ в понеделник, като се базира на данни от Националната организация за приходите (НАП), получени по Закона за достъп до социална информация.

Новината идва, откакто през миналия месец служащи във против изпращането в Европейската комисия на териториалните проекти на България за обективен преход на въглищните региони.

В хода на демонстрациите и пътните блокади миньорите, енергетиците и държавното управление стигнаха до административно, а да работят на пазарен принцип.

Сегашното известие на „ Грийнпийс “ визира 8 въгледобивни мини и 11 въглищни централи и топлофикации, измежду които Топлоелектрическа централа „ Брикел “ в Гълъбово, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград, Топлоелектрическа централа „ Република “ в Перник и други.

Проверки в регионите към тези сдружения демонстрират високо и серен диоксид.

Според отговорите на Национална агенция за приходите до „ Грийнпийс “ 19-те сдружения дължат съвсем 24 млн. лв. за налози и осигуровки. Срокът за тяхното погашение е изминал при започване на октомври, по тази причина страната няма по какъв начин да ги събере.

„ Когато някой не заплаща дължимите налози и осигуровки, сметката заплаща цялото общество “, споделя координаторката на акцията „ Климат и сила “ в „ Грийнпийс “ Десислава Микова .

„ Тази измерима финансова цена е единствено добавка към мъчно измеримите вреди от замърсяването, на което са изложени локалните хора “, прибавя тя в известието.

По-рано тази година Европейската прокуратура на тецове и топлофикации, свързани с Ковачки, поради хипотетични злоупотреби със системата за търговия на Европейския съюз с излъчвания парникови газове.

Тогава отчет на екологичното съдружие „ За Земята “ сподели, че обвързваните с предприемача електроцентрали са икономисали над 74 млн. евро от.

По данни на „ Грийнпийс “ сумата на неплатените налози и осигуровки на въглищните централи с изтекла отминалост нараства през последните години. В края на 2020 година те са били на стойност 10 млн. лв. .

От организацията оповестяват още, че в интервала от юли 2022 година до началото на октомври тази година от Национална агенция за приходите са събрали 38 млн. лв. просрочени отговорности от мини и тецове, свързвани с Ковачки.

През миналата седмица от „ Грийнпийс “ против Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ поради регулярното замърсяване от централата в района.

По документи Христо Ковачки не е притежател на тези електроцентрали. Той е посочван, а негова компания има присъединяване в собствеността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР