Общо 1308 пациенти са преминали за година през Първо вътрешно

...
Общо 1308 пациенти са преминали за година през Първо вътрешно
Коментари Харесай

1308 пациенти лекувани за година в Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица

Общо 1308 пациенти са минали за година през Първо вътрешно поделение на болничното заведение в Горна Оряховица. В съпоставяне с миналата 2017 година те са с 61 повече. Това заяви доктор Йорданка Друмева, шеф на отделението.
 go3  go2
Звеното, което е с три бранша, най- доста са лекуваните в гастроентерологичния бранш – 631, следвани от пациентите от нефрологичния бранш – 480, а 193 са били приетите в болница с пневмонии в общия лечебен бранш.

От заболяванията на горния и долния гастроентерологичен тракт, най- всеобщите диагнози през 2018 година с били хроничните гастрити, язвите на стомаха и дванадесетопръстника, хроничните и улцерозни колити, следвани от езофагитите и доброкачествени, и злокачествени болести на стомаха и дебелото черво. От 480 пациенти с нефрологични болести, медиците са лекували заболели от изострен и продължителен пиелонефрит и от бъбречно -каменна болест. Останалите 198 пациенти са лекувани от пневмонии.

„Извършени са 1882 ехографии на пациенти от всички обособения на стационара. Кабинетът е оборудван със актуален 3D уред за диагностично проучване на коремни органи и повърхностни структури (щитовидна жлеза и млечни жлези) и с опция за доплерово проучване на съдове“, осведоми доктор Друмева. За интервала са осъществени общо 1000 ендоскопски процедури в профилирания кабинет. В кабинета са осъществени и 46 полипектомии, регистрирани са 50 злокачествени новообразувания, като най- доста – 32 на брой, са на дебелото черво, следвани от тумори на стомаха, панкреаса и черния дроб.

Отделението разполага с 24 кревати за трите бранша. Използваемостта на леглата за предходната година е била
72,1%, като най- висока е била за гастроентерологичния бранш – 81,46%, следвана от нефрологичния бранш – 71,35% и от общия лечебен бранш – 60%. Със РЗОК в отделението работят по девет клинични пътеки.

Първо вътрешно поделение е едно от водещите в МБАЛ по брой минали пациенти, приложимост на леглата и приходи от клинични пътеки. За 2018 година са обслужени пациенти от общините Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново, Елена, Златарица и Лясковец.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР