Общо 13 932 ученици ще развиват професионалните си умения със

...
Общо 13 932 ученици ще развиват професионалните си умения със
Коментари Харесай

Все повече ученици се включват в практиките в реална работна среда

Общо 13 932 възпитаници ще развиват професионалните си умения със стажове в действителна работна среда, оповестяват от Министерството на образованието.

Това ще се случва по план " Ученически практики 2 ".

МОН и Изпълнителна организация " Програма за обучение " се споразумяха броят на ученическите практики да се усили с 2 283 по отношение на авансово плануваното.

Уточнява се, че разширението на обсега на плана се е наложило поради огромния интерес от страна както на учениците, по този начин и на работодателите и многото заявки за присъединяване.

Училищата, участващи в плана, са общо 321 в цялата страна. Допълнително през тази образователна година се включват 108 нови убечни заведения. Благодарение на това планът ще обхване по-голям брой паралелки и професионални посоки, като огромна част от тях са от предпочитани за стопанската система браншове като машиностроене, електроника, архитектура и строителство и други, каквато е една от задачите на плана.
 Над 6000 възпитаници от страната развиха професионалните си умения в действителна работа среда
Над 6000 възпитаници от страната развиха професионалните си умения в действителна работа среда

Те се включиха в плана на МОН " Ученически практики - 2 "

Учениците получават опция да вземат участие в образование в действителна работна среда под управлението на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател. По този метод те покачват професионалните си умения и се ускорява партньорството сред работодателите и учебните заведения. По плана се основават и учебно-тренировъчни компании, в които гимназистите развиват предприемачески качества.

Средствата по плана се усилват с над 2 млн. лв. , като общият им размер става 12 579 860,40 лева На всеки възпитаник, минал сполучливо практическото образование, ще продължи да се заплаща еднократна стипендия в размер на 372 лв..

Дейностите по плана се финансират по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " (ОП НОИР) 2014-2020 година и ще продължат до края на 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР