Общността на комуникационните специалисти в страната предлага създаването на комуникационен

...
Общността на комуникационните специалисти в страната предлага създаването на комуникационен
Коментари Харесай

ПР експерти предлагат комуникационен борд за борба с фалшивите новини

Общността на информационните експерти в страната предлага основаването на информационен ръб към Министерския съвет за опълчване на дезинформацията.

Идеята беше показана на честването за Деня на ПР експерта – 7 юли, което се състоя нощес в пространството за събития на столичната организация „ McCann “.

Шестте най-значими организации на специалистите по връзки с обществеността стартираха самодейността „ Само истината “, подписвайки декларация за поддръжка на институциите в битката с пропагандата и подправените вести. С нея те декларират готовността си да организират образования за медийна просветеност, да съветват и да спомагат за чиста осведомителна среда.

В изявлението си по време на полемиката „ Каква би трябвало да е ролята на професионалните ПР организации за оправянето с инфодемията? “ Миглена Въгленова от Община Габрово – ръководител на Контролния съвет на Асоциацията на експертите по връзки в общините (), сподели че дезинформацията на локално равнище постоянно е „ от уста на уста “, само че най-силно е разпространяването ѝ посредством фейсбук групите.

„ В множеството случаи дебатите са завършени от апели към страстите на хората и не са свързани с обстоятелствата, като се размива границата сред обстоятелства и отзиви. “, сподели Миглена Въгленова. По думите ѝ техни създатели са заинтригувани лица, които, бранейки персоналния си интерес, рискуват публичния, хора с достъп до информация, които нямат професионалната подготвеност да я схващат, лица, които употребяват „ вътрешна “ информация, както и консуматори в обществените мрежи с профил на „ тролове “.

„ От наша позиция виждам опция в това да обясняваме повече, да се стремим да планираме, проучваме и да действаме изпреварващо, с цел да минимизираме сходен жанр закани пред организациите ни. Да сме почтени, тъй като това се усеща. Да сме измежду хората. Да си служим с обстоятелства и с експертни отзиви, с цел да покажем, че непрекъснатото повторение на една неистина няма по какъв начин да се трансформира в истина! “, добави още представителят на АСКО.

ПР практиците обявиха, че са нужни координирани и безапелационни дейности в битката с дезинформацията, както и умения на обществото да демонстрира сериозно мислене. В полемиката се включиха представители на Българското сдружение за връзки с обществеността, Българската асоциация на ПР организациите, Eвропейската асоциация на информационните шефове, Българската академична асоциация по връзки и Асоциацията на експертите по връзки в общините.

Д-р Александър Христов, един от основателите за основаването на информационния ръб, сподели че би трябвало да се прави разлика сред „ позиция “ и „ персонално мнение “. Той акцентира, че процесът на дезинформация се е показал изключително мощно по време на пандемията и по-късно с началото на войната в Украйна. „ Дезинформацията експлоатира страховете на хората, само че може да се избегне, в случай че се ревизират източниците на вести. “, добави Христов.

Седми юли е разгласен за професионален празник на експертите по връзки с обществеността през 2020 година с решение на Министерски съвет. На датата през 2005 година е подписан Етичният кодекс на ПР експертите в България. През юли 2020 година общността на ПР специалистите и ПР организациите одобри и подписа освежен етичен професионален кодекс – Софийска харта за етични връзки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР