Общият индикатор за бизнес активност в Германия пада до 11

...
Общият индикатор за бизнес активност в Германия пада до 11
Коментари Харесай

Срив на бизнес индексите в еврозоната през март

Общият знак за бизнес интензивност в Германия пада до 11 годишно дъно от 37.2 пункта (при 50.7 през февруари), главно поради бранша на услугите. " Ситуацията в индустрията е доста по-лоша, в сравнение с демонстрира главният показател ", споделя основният икономист на IHS Markit Фил Смит.

© Ralph Orlowski
Бизнес интензивност в еврозонатаГрафиката демонстрира общия знак за бизнес интензивност (линията, лява скала) и тримесечния растеж на Брутният вътрешен продукт (стълбчетата, дясна скала)

Увеличаване

Бизнес интензивност в еврозонатаГрафиката демонстрира общия знак за бизнес интензивност (линията, лява скала) и тримесечния растеж на Брутният вътрешен продукт (стълбчетата, дясна скала)

Преглед на оригинала [IHS Markit] Смаляване

Разпространението на ковид из Европа и света провокира срив на бизнес интензивността в еврозоната. Според първичните данни на консултантската компания IHS Markit месечният спад е невиждан за 20-годишната история на знаците. Общият бизнес показател в еврозоната регистрира намаляване от 20.2 пункта от февруари до 31.4 пункта през март. За съпоставяне, предходното дъно на знака беше през февруари 2009 година, когато показателят удари 36.2 пункта. Безпрецедентният срив идва в по-голяма степен от браншовете пътувания, туризъм и заведения за хранене.

Индикаторите са първият числов знак за идващата криза. За информация, когато в края на 2008 и началото на 2009 година показателят за бизнес интензивност пада под 40 пункта, спадът на Брутният вътрешен продукт беше 2.5% за първото тримесечие по отношение на предходното.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Въпросът е до каква степен политиците могат да смекчат удара ", написа основният икономист за еврозоната на ING Берт Колейн. " Много ограничения бяха въведени много бързо, в това число от страна на Европейската комисия и ЕЦБ, само че в този момент главният въпрос е какъв брой дълго ще се задържат ограничаващите ограничения, с цел да се разбере какъв брой бързо стопанската система може да отстъпи ", добавя той.

Всичко надолу

" Въпреки че растежът се беше ускорил умерено през първите два месеца на годината, през март се следиха всеобщи разстройства в бизнеса от все по-строги ограничения за ограничение на разпространяването на епидемията от ковид 2019 (COVID-19) ", пишат специалистите на IHS Markit.

Услугите са мощно наранени от пандемията. Индексът на бизнес интензивност в бранша се намалява с малко над 24 пункта от 52.6 през февруари, като по този начин пада до 28.4 пункта и задминава предходното дъно от 39.2, записано през 2009 година

В индустрията спадът към този момент е малко по-лек. Измерителят за продукция на заводите се свива с малко над 9 пункта до 39.5 през март, което е рекордно за последните 11 години месечно намаляване.

Спад е забележим както в новите поръчки, по този начин и в търсенето на услуги. Очакванията на мениджъри в еврозоната за бъдеща продукция също се утежняват.

Предлагането също колабира. " Откакто изследването на производството стартира в средата на 1997 година, единствено един месец (май 2000 г.) е отчел по-широко закъснение във веригите за доставки, в сравнение с беше регистрирано през март ", пишат от IHS Markit. И до момента в който нормално това води до по-високи цени, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането, в този момент индустриалните цени падат внезапно, тъй като компаниите оферират отстъпки, с цел да усилят продажбите и понижат на запасите си, излиза наяве от наблюденията на компанията.

Франция и Германия

Общият знак за бизнес интензивност в Германия пада до 11-годишно дъно от 37.2 пункта (при 50.7 през февруари), главно поради бранша на услугите. Засега индустрията не регистрира фрапантен спад, само че продукцията се свива при от ден на ден компании.

" Ситуацията в индустрията е доста по-лоша, в сравнение с демонстрира главният показател ", споделя основният икономист на IHS Markit Фил Смит. " Данните за производството и новите поръчки са едни от най-лошите, които сме виждали през последното десетилетие, въпреки и да не са толкоз неприятни, колкото в бранша на услугите ", добавя той.

Показателите във Франция са сходни. " През март е забележим рекорден спад на интензивността в услугите, а индустриалният бранш пострада в най-голяма степен от международната финансова рецесия насам. Взети дружно, тези намаления демонстрират, че Брутният вътрешен продукт се срутва на годишна база с ритъм, идващ се двуцифрени стойности ", споделя икономистът в IHS Елиът Кер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР